EntrevistesPolítica

Joana Aina Campomar, diputada, mollera i compromesa amb el que fa

Així és l'única dona candidata a la batlia del municipi

La present entrevista forma part d’un cicle d’entrevistes de Som Pollença on coneixerem a tots/es els candidats a la batlia de Pollença de cara a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig de 2023. Durant les setmanes vinents les publicarem totes. L’ordre de difusió no té cap sentit, únicament l’adaptam a qüestions d’agenda. Dit això, continuam el cicle amb la candidata a batlessa Joana Aina Campomar.

Qui és Joana Aina?

J.A va néixer el maig del 1960. Filla de Tomeu Campomar, empleat de banca i pintor amateur, i Catalina Orell, mestressa de casa i de Can Dengue. Son pare va néixer a la botiga de devora la rectoria -actual Bar Oh Vermut- i la família de sa mare venia menjar a granel a carrer de les barques. Qualifica als seus progenitors com “una família normal”.

Joana Aina amb els seus pares al Moll

Poc més d’una dècada després, la família Campomar Orell va haver de partir a viure al Port de Pollença “per motius de salut”, ens explica. Però fou un nou inici perquè varen obrir una tenda de souvenirs: Casa Orell, que va estar en marxa durant quasi trenta anys. Des de llavors ha estat mollera i, ens conta que a temporades, llongueta.

“Som filla del comerç i del boom turístic”

Joana Aina Campomar

Estudis i vida arrelada a la política

Si feim una mirada enrere, als inicis dels estudis de Joana Aina, ens conta que va estudiar a ca les monges de Sant Jordi fins als deu anys. Posteriorment, va “estar interna sis anys a les Trinitàries de Palma”. De més gran, va fer el COU a Inca i Químiques a la UIB. El seu salt al món laboral el va realitzar treballant durant tres anys a EMAYA, també va ser cap del Laboratori d’aigües de la Conselleria de Medi Ambient durant una dècada i després cap de servei de transferència del coneixement.

A més, quan les seves filles eren petites, estudiava dret a la UNED a distància, cosa que, ens conta, li ha “donat moltes oportunitats professionals i polítiques”.

A partir d’aquí, va entrar dins política a causa de la seva feina dins medi ambient i, des de llavors, en diferents intervals, ha estat secretaria general de les conselleries de Medi Ambient i Mobilitat, vuit anys diputada i secretària primera del Parlament i, des de fa quatre, regidora a l’oposició.

Afició per la cuina, la costura i les series policíaques

Referent al temps lliure de la candidata no l’inverteix en res en concret; li agrada “una mica tot”, com diu ella. Això sí; no està aturada, és una persona molt inquieta. Li agrada caminar, anar de festa, al teatre, a concerts, jugar jocs de taula, viatjar, dinar i fer sobretaula amb amics i família.

A més, li crida l’atenció el món gastronòmic, la seva especialitat és l’arròs de pop i calamars farcits. Li agrada “cuinar per la família”, ens diu. També li encanta estar rodejada dels que estima, però alhora valora molt el seu “temps personal”, on llegeix llibres o mira sèries. Les seves lectures favorites passen per Agatha Christie, John le Carré o Jo Nesbø. Quant a les sèries, li agraden les policiaques, “sobretot franceses” com ‘Los crímenes de Cassandra‘, ‘Candice Renoir‘ i ‘Inspectora Marleau‘. A part, li agrada temptejar el món de la restauració i la costura.

El Parlament i Pollença

De quina manera ha beneficiat el pas de la mollera per al Parlament? Joana Aina ho té clar: “Els anys que he dedicat a càrrecs polítics, ho he fet fent feina amb il·lusió i efectivitat amb l’objectiu de beneficiar la gent d’aquestes illes i, els pollencins i pollencines, han sigut la meva referència“, sentència.

Per això, ens parla d’algunes situacions propiciades per afavorir el poble. Una d’aquestes seria la protecció de l’Albufereta i la posada en marxa del centre d’interpretació de la Gola. Un altre exemple és “la planificació del transport públic de tota l’illa, que ha fet possible la millora dels busos i la seva freqüència pel nostre poble” o “fer possible que es tornin a fer campaments a Cala Murta“, relata.

“Per jo, beneficiar a la gent de Pollença és contribuir a un govern que protegeix la posidònia, regula  els fondejos a Formentor,  consolida el català com a llengua vehicular, fa possible un bon conveni al sector turístic, facilita la feina de les cambreres de pis «kellys», impulsa una llei turística de mesures contra la saturació i d’estalvi d’aigua i llum i permet recuperar la servitud de pas a Ternelles”

Joana Aina Campomar

De cara a la pròxima legislatura, el seu compromís és dedicar-se “íntegrament a la batlia de Pollença”. La seva candidatura és “un projecte per Pollença fruit d’una llarga reflexió que assumesc amb molta il·lusió”.

“Pollença són les meves arrels, és un puntal essencial de la meva vida. La meva infància està plena de records feliços amb la gent i pels carrers de Pollença, Eu Moll i la Cala. Els meus pares eren uns enamorats d’aquest especial racó de l’illa i em van transmetre la seva passió”

Joana Aina Campomar

Des del partit, els agradaria “millorar el dia a dia de les persones fent polítiques verdes, amb transparència, encaminades cap al futur i, sobretot, igualitàries per tothom, per tornar a fer brillar el nostre municipi”, ens conta.

Candidatura de dones i possibles pactes

La candidata es mostra molt il·lusionada d’afrontar aquesta etapa. Creu que ho fa de la mà de “gent compromesa amb el nostre poble que aporta frescor i innovació”.

“Sabem d’on venim i estimam el que tenim, volem afrontar els reptes de futur amb ganes, inclusió, transparència i igualtat per a tothom. Ens mereixem un municipi viu, verd, feminista, amable i dinàmic i social”

Joana Aina Campomar

Campomar expressa que ha adquirit molts coneixements durant aquests anys: “He continuat lligada a la política perquè he après que si tu no fas política la fan uns altres, i només amb un bon govern es pot millorar la vida de les persones. Crec que amb la meva experiència puc continuar aportant i liderar una millor gestió del municipi que necessita Pollença”. Afegeix, “durant aquests quatre anys com a regidora, m’han decebut i indignat moltes de les actuacions que prioritzen beneficis particulars i no del poble”, lamenta.

Per això, considera que MÉS per Pollença és una “alternativa d’esquerres que pot demostrar que un govern diferent és possible”.

“Som gent de veus plurals, oberts a tothom i que pensa en el present i en el futur. Per això és la candidatura que més dones i més joves té”

Joana Aina Campomar

Quan li plantejam una possible situació de pacte ens parla de dos partits. Per una banda, ens explica que una opció seria el PSOE, ja que, “ja hem governat junts i tenim molts temes en comú”. Per altra banda, diu que una de les seves “prioritats és el Port de Pollença”, per tant, “per fer feina per Eu Moll, Unió Mollera Pollencina ens hi trobarà”.

Sort en el que és personal i professional

Joana Aina es considera una persona afortunada: “La vida me n’ha donat molt, família, amistats i moltes oportunitats, que he intentat aprofitar per créixer com a persona”. Des de la part més personal, s’envolta de la seva parella, en Jaume, de les seves filles Catalina i Xesca i, ara, del seu net, en Lluc.

Dins l’àmbit professional creu que té la “sort de compartir el projecte de MÉS per Mallorca i MÉS per Pollença amb gent compromesa que estima les nostres Illes i treballa pel seu futur”, conclou.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button