Cultura

Entrevistam a Miquel Segura, descendent xueta

Don Guillem Cifre de Colonya feu que hagués una major acceptació dels jueus a Pollença

Ahir, 19 d’agost, Miquel Segura tenia preparada una conferència per presentar a Cala Sant Vicenç amb el lema “Xuetes de Mallorca, ahir i avui” , però a causa de la cancel·lació de les festes per mor de la Covid19, s’ha hagut de suspendre aquest esdeveniment.

Tot i així, nosaltres no ens hem volgut quedar sense la història que ens venia a contar Segura. Ell és un periodista, escriptor i vicepresident de la Comunitat Jueva de Mallorca, és de descendència jueva i, en els darrers anys, s’ha dedicat a rastrejar el passat dels descendents de jueus conversos de Mallorca.

Des què va emprendre aquesta carrera, ha viatjat arreu del món i, sobretot, per Amèrica Llatina, on hi ha molts descendents de jueus que hi hagueren d’emigrar des de Mallorca per la pressió a què aquí eren sotmesos. Durant aquests viatges, Segura ha donat a conéixer la història dels jueus.

El pas dels anys, tot ho canvia

A Mallorca es calcula que, actualment, hi ha unes 23.000 persones amb llinatges jueus. Un petit grup d’elles, dins del qual es troba Miquel Segura, ha emprès un projecte per reivindicar l’identitat dels xuetes i evitar que caigui en l’oblit.

Amb el pas dels anys, assegura que han passat dues coses. Per una part i, afortunadament, ha minvat la percepció negativa, d’odi, discriminació i insults que es tenia cap a la comunitat jueva. Segura destaca que, quan ell era petit, el fet de descendir d’una família xueta el condicionava en molts aspectes de la vida: “a l’escola el professor es dirigia a mi com a heretge i no em tractava igual que als alumnes que no eren descendents de jueus. La discriminació cap a nosaltres era molt present i ens tractaven de diferents. He de dir que a Pollença, la figura de Don Guillem Cifre de Colonya, va tenir una gran influència sobre els pollensins, havent-hi una major acceptació de la comunitat jueva que a la resta de pobles de l’illa”.

Per una altra part i, dissortadament, la descendència jueva ha caigut poc a poc en l’oblit. Segura explica que “no només és una religió, sinó també una cultura, una forma de viure, una gastronomia, unes tradicions que, si no es treballa per mantenir-les i donar-les a conéixer a les noves generacions, s’oblidaran”.

“Me reivindic com un jueu mallorquí, molt diferent dels altres. Nosaltres som jueus mediterranis”

És per això que Segura continua fent aquestes conferència per tot el món, per mantenir la cultura jueva viva: “me reivindic com un jueu mallorquí, molt diferent dels altres. Nosaltres som jueus mediterranis”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button