MunicipiPolíticaStreamingVídeo

Armengol creu que “no és justa” la distribució del fons per les autonomies

La presidenta, Francina Armengol, ha valorat aquest diumenge que l’executiu central hagi atès les peticions del Govern de les Illes Balears i es comprometi a treballar en l’elaboració d’un pla específic per reactivar el sector turístic que comptarà amb recursos d’Europa. Així li ho ha expressat el president espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió que ha mantingut amb els presidents i presidentes de totes les comunitats autònomes.

Arran de l’entrada a la Fase 1 de la desescalada, la presidenta ha explicat també en roda de premsa el contingut del Decret que ha signat el Govern i que augmenta el control sanitari als ports i aeroports de les Illes Balears. “Amb més negocis i més activitat des de demà, esperam que hi hagi més desplaçaments entre illes”, ha explicat, i ha destacat que, per garantir la seguretat sanitària de la ciutadania, tots els passatgers que arribin a les illes dins dels supòsits permesos se sotmetran a un control sanitari en l’aeroport o port d’arribada. Es mantindrà el qüestionari que es feia dins ara per detectar o descartar la presència del coronavirus i, a més, es prendrà la temperatura de tots els passatgers.

Aplicació mòbil per augmentar controls

Tot i les xifres positives pel que fa a l’avanç de control de la malaltia –el 71% dels afectats per COVID-19 estan curats i la xifra de casos actius continua reduïnt-se cada dia-, Armengol ha recordat que en aquesta fase i situació de control “entram en dies i setmanes clau”. És per aquest motiu que es reforça el sistema de detecció de la malaltia, per aconseguir localitzar contagis ràpidament. Per fer-ho possible, el Govern augmenta les proves PCR que es realitzin a través d’Atenció Primària a qualsevol persona amb quadre clínic d’infecció respiratòria aguda. 

Reclam de més recursos a Madrid

Armengol ha traslladat a Pedro Sánchez el seu suport pel fons extraordinari de 16.000 milions no reembossables per a les autonomies, però li ha transmès que el Govern considera “insuficients els 5.000 milions que es reserven per a reactivar l’economia” per a què les autonomia facin front a la caiguda d’ingressos que se sofreix a conseqüència de la crisi sanitària. En aquest sentit, Armengol creu que la distribució de 10.000 milions d’euros revervats per fons sanitaris “no és justa, perquè s’obvia la inversió alta en sanitat pública que ha fet aquesta comunitat; perquè s’ha evitat el col·lapse de les UCI i hospitalitzacions perquè hem invertit molt en atenció primària, residències i en medicalitzar hotels; i perquè s’ha comprat molt material sanitari de la comunitat autònoma”.

La presidenta també ha traslladat a l’Estat el suport del Govern a prolongar fins a finals de juny els avantatges dels Expedients de Regulació de l’Ocupació (ERTO) que garanteixen la supervivència de milers d’empreses i més de 160.000 llocs de feina. Ara bé, Armengol ha reclamat que aquests ERTO de protecció i els seus avantatges s’estenguin en el sector turístic fins octubre.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button