MunicipiSalutSuccessos

«Habla en castellano» diu un metge del PAC quan una pacient li xerra en català

Els fets succeïren aquest dimecres al centre de salut del municipi

Aquest dimecres al PAC de Pollença una veïna ha denunciat un possible cas de discriminació per raó d’opció lingüística. Ahir capvespre la pacient va anar al PAC del municipi per visitar a la seva doctora i cercar el típic pot per fer-se una analítica. Abans d’entregar-la a l’aparador, havia de recollir el pot que et donen a la infermeria, a la part d’urgències. La pacient va demanar al metge si li podia proporcionat dit pot i aquest li va respondre: ‘Habla en castellano!’. La pollencina li va tornar a demanar i obtingué la mateixa resposta abans que li donés l’esquena.

Des de Som Pollença, hem sabut que es tracta d’un metge substitut del PAC mòbil d’origen rus. La coordinadora del centre, Alejandra Valero, ens ha explicat que “l’han enviat des de gerència i no el conec personalment, per tant, no puc dir res més”.

D’acord amb dades de l’Institut d’Estadística de les Illes Balears i sociolingüístiques de l’IEC (actualització 2014) el 74,6% de la població de les Balears sap xerrar català. Per altra banda, només el 36,8% l’utilitza com a primera llengua. El 49,9% de la població de les Illes fa servir el castellà com a llengua habitual. Des del passat mes de desembre, funciona l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics. En set mesos s’han denunciat més de 60 casos -dades d’abril- dels quals un 43% fan referència a institucions del Govern balear i sobretot estan vinculades al Servei de Salut.

Situació actual de la llengua catalana a les Illes

Precisament avui, dijous 15 de juliol, la Comissió Permanent del Consell Social de la Llengua Catalana ha acordat impulsar l’elaboració d’un informe succint sobre la situació actual de la llengua catalana a les Illes Balears. S’hi recolliran les dades disponibles de diverses fonts i es farà incís en les actuacions dels poders públics, responsables del procés de normalització d’acord amb l’Estatut d’autonomia. Així, es podrà determinar quins són els objectius complerts i els pendents

Aquest informe, que elaborarà la Direcció General de Política Lingüística amb la col·laboració dels diferents membres del Consell Social, es durà a la propera sessió de la Comissió Permanent perquè l’elevi al Ple d’enguany, previst per a finals d’any. Posteriorment es remetrà als poders públics. 

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button