MunicipiSalut

Investigar i prevenir per sobreviure al càncer de pulmó

El tabaquisme, alguns treballs i la contaminació són un dels factors de risc

Avui, dimecres 17 de novembre, és el Dia Mundial Contra el Càncer de Pulmó i aprofitam la fita per recordar que la investigació és fonamental per tal de garantir la supervivència de les persones que pateixen aquesta malaltia. Però també és imprescindible prevenir, i per això s’ha de tenir coneixement sobre quins són els factors de risc i les possibles causes.

Un dels principals hàbits que contribueixen a desenvolupar un càncer de pulmó és el tabaquisme, fet demostrat per la ciència ja el 1950. I és que s’ha comprovat que entre el 80% i el 90% de les persones que han patit o pateixen l’esmentada malaltia són fumadores o ho han estat en algun moment de la seva vida. Així mateix, des de l’Associació Espanyola Contra el Càncer apunten que els fumadors tenen un risc entre 10 i 20 vegades més gran que no les persones no fumadores. És important remarcar que ser fumador passiu també és un factor de risc, ja que s’equipara al d’aquelles persones que només fumen un o dos cigarros al dia.

Però no és l’únic. De fet, hi juguen un paper rellevant altres factors com el treball, l’edat o el sexe:

  • Els treballadors que estan en contacte directe amb l’asbest, l’amiant o el petroli en aquells treballs relacionats amb l’aïllament, la mineria i la indústria tèxtil, presenten majors xifres de càncer de pulmó i càncer de pleura.
  • Amb l’edat, augmenta el risc de patir la malaltia.
  • Els homes tenen una predisposició a desenvolupar aquest càncer fins a tres vegades més alta que les dones
  • Els antecedents familiars també són un factor de risc.
  • Patir EPOC, fibrosi pulmonar idiopàtica o esclerodèrmia.
  • La contaminació de l’aire també és un factor clau.
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button