Eu MollMunicipi

Medi Ambient crea una Mesa de treball per analitzar els fondejos i abocaments de la badia de Pollença

Tomeu Cifre: "Sense la implicació de Costes a aquesta reunió no tenim res a fer"

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha convocat, per al setembre, la primera Mesa de feina per analitzar les pressions antròpiques que pateix la badia de Pollença i que fan referència, especialment, al fondeig i als abocaments que els veïnats de la zona han anat denunciant en els darrers mesos.

Segons la Conselleria, la proposta d’aquesta Mesa sorgeix arran de les diverses reunions mantingudes des del Govern amb les entitats veïnals, amb l’objectiu de poder determinar d’on provenen aquests abocaments i qui n’és el responsable per solucionar un problema que fa anys que es repeteix.

Hi assistiran representants de diferents administracions implicades en la matèria, tant municipals com autonòmiques i estatals, així com de diverses associacions i centres d’investigació. Amb aquesta representació es busca tenir un punt comú de trobada entre tots els agents implicats, donada la complexitat competencial de les matèries a tractar. Des de la Conselleria de Medi Ambient consideren que amb la informació amb la qual es compta fins al moment, que constata que “són difosos, puntuals i d’origen incert, la tasca és llarga i difícil”.

Aquests abocaments recorden des de Medi Ambient, “no són l’única pressió antròpica que pateix la badia de Pollença que, per altra banda, presenta una alta concentració de vaixells i fondejos que també poden estar afectant la qualitat de les seves aigües i afectant la posidònia”.

Tomeu Cifre: “Sense la implicació de Costes a aquesta reunió no tenim res a fer”

Des de la Conselleria expliquen que amb l’objectiu d’eliminar cap possibilitat de connexions irregulars, l’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA) ha segellat completament l’emissari que estava connectat a una estació de bombament d’aigües residuals (EBAR), retirada el 2016. Amb el segell tant de l’entrada com de la sortida, s’assegura que la canalització no tengui cap punt extern de connexió que pugui utilitzar l’emissari per amollar aigües brutes a la mar.

Des de l’Agència, a més, es va descartar qualsevol filtració de les seves instal·lacions cap a l’emissari inutilitzat, que se situa al costat del port, amb proves amb fluoresceïna i passant una càmera per part de la canonada, abans de condemnar la canonada definitivament.

Així mateix, recorden que en el conveni entre l’ABAQUA i l’Ajuntament de Pollença per a la gestió de la depuradora, “s’hi estableix la necessitat que l’equip municipal dugui a terme un pla de sanejament per millorar la xarxa de clavegueram, una clàusula vinculant i on també s’hi indica que s’ha de fer en un termini d’un any i mig”.

Davant això, el batle de Pollença, Tomeu Cifre, ens ha explicat que “tenim el sanejament bé, no tenim cap lloc sense sanejar. Evidentment, hi ha llocs on es pot millorar, com Can Xingala que és molt antic o altres canonades que tenim planejades. Però la millora de clavegueram ja la tenim feta i ja estan les actuacions passades”.

A més, el batle ens explica que dues de les actuacions més importants són al carrer del Bot i carrer del Roure i “estam pendents de l’informe de la Conselleria. Ens aturen moltes vegades per poder anar fent aquestes actuacions”.

“Nosaltres hem anat fent els deures i s’ha vist molt clar a les analítiques d’enguany, que la majoria de zones més problemàtiques (sortida del torrent de Sant Jordi i la sortida de Ports on hi ha un emissari i una estació de bombejos)”.

Referent a la Mesa de Treball que es farà pel setembre, Cifre ens ha dit que està “encantat de la vida que es faci i que es donin bons resultats”. També ha fet una crida d’implicació al “totalment absent Demarcació de Costes, que si no assisteixen a aquesta reunió no tenim res a fer, ja que tots els permisos, fondejos, emissaris, concessions, etcètera depenen de Costes”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button