Eu MollMunicipiSalut

Aigües contaminades i indignació ciutadana

L'ASDEPP realitza analítiques quinzenals de les aigües del mar i, fins ara, els resultats donen que "hi ha diversos punts de la Badia on surten els nivells de fecals per damunt dels límits permesos perquè l'aigua sigui apta"

Les aigües del Moll són aptes per nedar-hi tranquil·lament o, al contrari, estan contaminades degut a diversos abocaments?

Inicialment, endevinaríem si ens decantam per a la segona opció. I és que el darrer episodi d’aquesta història va tenir lloc el passat diumenge. Miquel Mayrata, president de l’Associació per a la Defensa del Port de Pollença (ASDEPP), es va trobar amb una taca marronosa i densa passada l’espigó del Club Nàutic. Explica que coincideix amb el punt “on desemboca un emissari de la Conselleria de Territori, el qual connecta l’estació de bombeig que hi ha abans de l’entrada del Club Nàutic a la zona de Ports IB i que gestiona ABAQUA“. La situació el va sorprendre, ja que els hi “han assegurat que aquest emissari estava clausurat”.

Imatge de la taca al punt on desemboca l'emissari gestionat per ABAQUA
Imatge de la taca al punt on desemboca l’emissari gestionat per ABAQUA

Ara bé, la Casa Consistorial no comparteix la teoria. La regidora de Medi Ambient, Maria Buades, explicava mitjançant unes molt breus declaracions a Som Pollença que des d’ABAQUA els hi havien comunicat que no els hi constava cap fuita en aquest indret. Al seu torn, el batle del municipi, Tomeu Cifre, afirma que “diumenge hi va haver un incident, però no hem esbrinat què ha passat”. Van visitar “les bombes de l’estació” i varen veure que funcionaven bé, “per tant, el problema no és d’això”. A partir d’aquest moment es varen plantejar dues hipòtesis. Una, que fos un petit abocament, ja que “no sabem des del Club Nàutic com ho tenen”. O, dues, “que un vaixell hagués fet una maniobra brusca”.

Aquest és un punt de debat, incoherències i tensions al si del Port de Pollença, el qual podria estar directament relacionat amb la situació marina del Moll i la seva aparent contaminació. Una evidència més de la deixadesa i degradació del nucli urbà en qüestió.

Analítiques quinzenals per part de l’ASDEPP

Per això, un grup de ciutadans indignats es varen agrupar a l’ASDEPP l’any passat i denuncien la situació, així com la constant degradació de la zona costanera del municipi. Al maig varen començar un projecte de la mà de la fundació Marilles, el qual consisteix a realitzar analítiques quinzenals fins al setembre a les aigües de la Badia de Pollença per controlar els diferents paràmetres i poder fer un seguiment de l’aigua, així com dels sediments, al llarg de la temporada. Els resultats obtinguts fins al moment són completament oposats als de la Conselleria de Salut, els quals utilitza l’Ajuntament per afirmar que les aigües del Moll són aptes perquè s’hi pugui nedar amb tranquil·litat.

Fins ara, el Centre Balear de Biologia Aplicada ha fet arribar els resultats de tres mostres a l’ASDEPP. Miquel Mayrata afirma que “hi ha diversos punts de la badia on surten els nivells de fecals per damunt dels límits permesos perquè l’aigua sigui apta”. Al que Tomeu Cifre respon “que ho enviïn a la Conselleria i que ens ho expliquin”. A més a més, el batle aprofita per remarcar que “les analítiques que han fet des de la mateixa associació han estat analítiques fetes a la sortida del torrent de Sant Jordi, que és competència del Govern, i entre la piscina del Daina i del Club Nàutic, que tampoc és competència de l’Ajuntament”.

“La Badia s’està morint a poc a poc”

El de diumenge no va ser un fet aïllat. A més a més, alguns dels abocaments al mar podrien dur residus fecals, el que provocaria que les aigües pollencines estiguessin contaminades. El problema, apunta Mayrata, ha anat empitjorant aquests darrers quatre anys. “L’aigua s’ha anat enterbolint per causa de la quantitat de matèria orgànica que s’aporta a punts concrets”, explica. Entre altres, destaca el punt del torrent de Sant Jordi, davant l’hotel Daina o davant el restaurant La Llonja. Uns abocaments d’aigües fecals que els fan veure “com la Badia s’està morint a poc a poc“, ja que les “produeix, entre altres, microplàncton que enterboleix l’aigua i el sol no arriba als fons marins, i per això es forma un llim horrorós i ja no hi ha arena”. Per mor d’això, assegura, l’any passat molts banyistes varen tenir otitis, infeccions i erupcions cutànies.

Ara bé, des de l’Ajuntament diuen no haver detectat fugues. “Nosaltres no tenim cap dada”, “pot ser que hi hagi qualque embassament de particulars que tirin aigües fecals a les fluvials, però la xarxa de fecals absorbeix la totalitat de les aigües fecals del municipi”, assegura Cifre. I el problema, en aquest cas, radicaria en el fet que les aigües fluvials sí que van a parar al mar.

Afecta la vida marina del Port de Pollença

De fet, des d’Arrels Marines corroborarien l’explicació de Miquel Mayrata amb relació a la degradació del fons marí. Ara bé, no poden afirmar si les aigües estan contaminades o no, ja que ells no han fet cap estudi al respecte. Sebastià Cabanelles, integrant de l’equip científic de l’associació local, explica que si ho estàs, “el més probable és que l’excés de nutrients fes l’aigua més tèrbola i no arribàs la llum, pel que la posidònia es moriria”. A més a més, lamenta que “si et fiques entre l’espigó dels hidroavions i l’espigó del port esportiu, està mort, és fang”, tot i que passat Punta Avançada “es veu molta vida”.

Sense poder concretar el motiu, Cabanelles pot afirmar que “la Badia és un fangar” i un espai amb poca vida marina. “Al gener i febrer vàrem bussejar un pic per setmana i amb un dia podies veure dos peixos“, observa. Imagina que és “un cúmul de coses” el que ha propiciat aquesta situació, ja que hi ha molts impactes. Tot i això, ell en destaca dos. El primer és que a les platges del Moll es posa arena artificial, la qual “és molt fina, no és biogènica, i tapa tot el que està aposentat i ho mata”. I el segon és l’excés de fondejos il·legals que hi ha tot l’any.

Font: Arrels Marines

Resposta o silenci institucional?

Miquel Mayrata comentava que el diumenge varen rebre “respostes de tota classe”. Els preocupa que de moment ningú “ha assumit cap responsabilitat”, però “el més greu és que no es comprometen a cercar cap solució”. “Ni els que governen ara ni els que governaven abans, és un problema endèmic”, afirma el president de l’ASDEPP. Una responsabilitat que correspon a diverses institucions, apunta. Així mateix, considera que “l’Ajuntament té doblers suficients i podria invertir part del romanent de tresoreria en arreglar el clavegueram del Port de Pollença”.

A part, Mayrata té constància que el SEPRONA s’ha interessat per la situació del Moll. “Els polítics són conscients que tiren les aigües fecals dins el mar i no fan res; això és delictiu”. I en aquest cas concret, seria un delicte contra el medi ambient, però també un delicte contra la salut pública.

“Els polítics són conscients que tiren les aigües fecals dins el mar i no fan res; això és delictiu”

Miquel mayrata, president de l’ASDEPP

També explica, que des de l’Associació fa un any que varen sol·licitar al consistori que demanàs “projectes europeus per millorar la xarxa de clavegueram amb fons europeus, però no han tengut la voluntat política de fer res; han negat l’existència de l’abocament”.

L’Ajuntament assegura que actua per millorar

Tomeu Cifre explica que a l’hivern s’iniciaran obres a les estacions de bombeig de la plaça Llorenç Cerdà fins a l’estació impulsora, unes actuacions que serien la continuació de les duites a terme l’any passat. Moment en el qual ja vern substituir una canonada que era molt antiga. Així, afirma que “no ens aturam d’anar millorant”.

La vida marina de la Badia no gaudeix de molta salut, especialment a alguns espais concrets. Fet que preocupa. Per això, des de la institució municipal començaran un projecte conjunt amb IMEDEA per tal d’estudiar la situació i veure quines solucions es podrien adoptar.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button