EducacióMunicipi

Ahir vam al·lucinar amb els alumnes de Mont-i-Sion

Ahir vam al·lucinar amb els alumnes de Mont-i-Sion. Vam trobar-los al claustre de Sant Domingo portant a terme accions coordinades per l’associació Arrels Marines. El projecte es diu ‘Re-connecta’, i és un plà educatiu que dirigeix aquesta associació amb una durada d’un any (un curs escolar, des de septembre fins a juny).

L’objectiu ha sigut donar una visió hol·lística de diferents temes relacionats amb el medi ambient, comunitat, mobilitat, urbanisme, gestió d’animals de carrer, etc. amb l’objectiu que finalment ells mateixos triassen problemàtiques relacionades amb aquests afers que els molestin o canviarien del nostre municipi per tal de, finalment, explicar-lis-ho als alumnes de les altres escoles de Pollença: els de l’institut, Costa i Llobera, Miquel Capllonch,…

Aquesta acció reivindicativa consisteix en un procés primer d’aprenentatge (han après processos relacionats amb el medi ambient tant marítims com terrestres; relacionats amb la mobilitat i l’urbanisme, amb espais públics i d’oci,…) segon reflexiu (han estats crítics amb sí mateixos i amb l’estat del municipi per tal de decidir de manera democràtica i consensuada què els hi agradaria canviar o introduïr), i finalment, d’acció ciutadana o política (han elaborat uns projectes i propostes que han sotmès a mobilització popular explicant-lis-ho a la resta d’alumnes per tal de convènçer-los i recollint firmes per tal de possibilitar dur a terme l’acció).

Els alumnes, d’edats compreses entre els cursos de 1er fins a 4t d’ESO, ens sorprengueren i alegraren moltíssim per la seva capacitat explicativa i el maneig dels temes i les problemàtiques.

Hi havia demandes relacionades, per exemple:

  • Amb l’oci i espais públics: Es demanava un casal de joves que cobrís més necessitats que el que s’està projectant, amb les seves pertinents propostes. També una millor gestió del poliesportiu; afegint espais esportius, arreglant la gespa del camp de futbol, la pista d’atletisme, reparant les fonts d’aigua dolça…
  • Amb l’urbanisme i la mobilitat: reclamaven més línies de busos amb més aturades dintre del poble i més efectives. Que els carrers foren més còmodes per circular a peu, en bici o patinet mitjançant la construcció d’un carril bici que passàs per dintre del poble, fomentant també així l’us d’aquests mitjans menys contaminants. L’adaptabilitat de les aceres per a la mobilitat de gent gran, cotxets de nens petits, persones amb discapacitat,…
  • Amb la gestió d’animals de carrer: per exemple regular la població de moixos mitjançant la castració i numeració
  • Amb el medi ambient tant marítim com terrestre: reduïr fondejos il·legals per evitar l’òxid de les cadenes, perjudicial per a la biodiversitat; l’arribada de gasoil a la platja donat que aquests vaixells repartits i a escassos metres de la platja,… i també augmentar els espais amb vegetació a dins del poble per afegir-hi zones d’ombra amb l’actual augment de temperatures, augmentar un impacte visual positiu, produïr més oxígen, etc.

La veritat és que la seva capacitat de reflexió, exposició i síntesi fa pensar en un futur en bones mans.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button