Site icon Som Pollença

Cada 10 de febrer l’ONU celebra el Dia Mundial dels Llegums

Des del 2017, l’Organització de les Nacions Unides celebra el Dia Mundial dels Llegums per remarcar la seva importància a l’alimentació humana. Aquestes són les llavors comestibles de les lleguminoses i el seu consum és realment beneficiós per a la salut.

https://sompollenca.com/wp-content/uploads/2023/02/pexels-anna-korecka-5453007.mp4

La seva utilització és visible a les gastronomies de tot el món, sobretot, a l’Índia i Pakistan, on es superen els 12 kg per habitant en un any. A la dieta Mediterrània, aquest ingredient també és molt freqüent, ja sigui en forma de llentia, cigrons, pèsols, faves tendres, mongeta… Als darrers anys, a més, s’ha defensat la seva utilització en vista de què es tracta d’un aliment sostenible per al medi ambient. El seu cultiu no requereix pràcticament aigua, fixa nitrogen en el sòl i la petjada del C02 és mínima.

El seu cultiu redueix la dependència dels fertilitzants sintètics.

La recomanació nutricional dels metges i especialistes és de tres dies per setmana, ja que el component nutritiu és molt interessant. A més, aporta vitamines i minerals indispensables pel cos. Com són baixes en sodi i greix, però tenen un alt grau de fibra, es recomanen també per reduir el colesterol, controlar el sucre en sang i mitigar malalties com la diabetis, les malalties cardíaques o l’obesitat. Per la dieta vegetariana i vegana també són un bàsic, ja que l’aport de proteïnes és alt (per exemple, 100 gr de cigrons aporten 22 gr de proteïna i 100 gr de llenties, 9,02 gr de proteïna.

Amb tot això, els llegums resulten ser l’ingredient de molts plats exquisits.

Exit mobile version