Municipi

La tosa de les ovelles a la finca de Can Ferrer

La tradició segueix pels joves i no tan joves pagesos pollencins i un any més, s'ajunten per fer aquesta labor tan necessària per a aquests animals

La llana és l’abric de les ovelles a l’hivern i amb l’arribada de l’estiu, és necessari tondre-les perquè no passin calor. Fa molts anys, la llana tenia un preu alt, ja que, donava per fer coixins, matalassos, etcètera. Avui dia les coses han canviat molt i la llana es ven per escassos cèntims el quilo. La “toa” va passant de generació en generació i cada vegada més, els joves pagesos pollencins reprenen i segueixen la tradició.

“Toa” a Can Ferrer

El cap de setmana passat, com cada any, un grapat de pollencins celebraren la festa del tondre. Entre feina i bauxa varen tondre les ovelles a la finca de Can Ferrer i també varen aprofitar per marcar-les. Als animals que necessitaven passar-los les tisores -com antigament es feia- passaren per les màquines i ja estan preparades per viure l’estiu.

Dins el grup hi havia de tot: tonedors professionals, tonedors pagesos i ajudants per arreplegar la llana, les eines, fermar els animals. Entre altres hi eren, en Toni Bisanyes, en Guillem Bisanyes, Miquel Morro, Rafel Coves o Felip Munar i tants d’altres que seria impossible anomenar, però que cada un d’ells tenia la seva feina encomanada.

Coves destaca la importància “dels relleus generacionals per no perdre la tradició” i el fet que tondre sigui “una sortida més pels joves d’avui per fer feina”.

Al vídeo de la part superior, pots veure com desde Som Pollença acompanyarem a la finca de Can Ferrer en aquesta necessària tradició.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button