Municipi

Pollencines per Madrid ens conten com han viscut la gran nevada

M.A. Ripoll i J.M. Borràs són dues de les pollencines que viuen a Madrid i ens expliquen com han estat aquests dies

El temporal de neu “Filomena” ha tenyit de blanc la capital del país aquest passat cap de setmana en una nevada que es recorda com a històrica i que ha paralitzat tota la ciutat: el transport, l’abastiment de supermercats, el tancament de l’aeroport, etc.

Tot i que aquesta nevada ha tengut lloc just després del Nadal i molts pollencins que viuen a Madrid, estudiant o treballant, es trobaven encara aquí de vacances, hem pogut parlar amb dues al·lotes, Maria Antònia Ripoll i Joana Maria Borràs, que ja havien retornat a la capital per a començar el nou any i seguir amb la rutina després de festes.

M.A. Ripoll

Maria Antònia Ripoll, una jove pollencina que fa un grapat d’anys que viu a Madrid i està, ara mateix, opositant, havia just tornat a la capital dia 6 de gener, un dia abans que comencessin a caure els primers flocs de neu.

M. Antònia viu a Ciutat Universitària, una zona una mica apartada del centre de Madrid i, per tant, menys transitada. Ens conta que dia 7 va començar a nevar i durant els dies següents va fer-ho durant tot el dia, lo qual va concentrar molta neu. A més, les baixes temperatures- avui estan a -3ºC – fan que la neu que hi ha d’aquests dies passats segueixi acumulada i no es fongui.

La neu havia bloquejat les portes del meu edifici i no podíem sortir, va arribar a haver-n’hi uns 50 cm. També era, i segueix essent, impossible el trànsit dels cotxes pel carrer.

M.A. Ripoll
Font: M.A. Ripoll

“He de dir, que no he arribat fins al centre de la ciutat, ja que les autoritats així ho recomanaven, sobretot pel risc dels arbres que estaven molt castigats amb el pes de la neu i per por al seu despreniment. A la meva residència n’han caigut uns 6 i pel carrer també se’n veuen bastants”, comenta la pollencina.

Els supermercats de la meva zona continuen ben abastits sense problemes de proveïment, segurament pel fet que la meva és una zona universitària i molts dels estudiants que aquí viuen encara no han pogut tornar i així no hi ha tanta gent com habitualment.

M.A. Ripoll

En contraposició a això, ha afegit que, durant aquests dies, alguns dels proveïdors que diàriament arriben a la seva residència no han pogut fer-ho i han hagut d’alimentar-se a base dels excedents que tenien a cuina.


J. M. Borràs

Una altra jove pollencina que estudia a Madrid, Joana Maria Borràs, ens explica també la seva experiència durant aquests dies històrics viscuts a la capital.

Recentment arribada a Madrid de les vacances de Nadal a Mallorca, la pollencina ens conta que després d’unes setmanes a l’illa i estant d’examens finals, necessitava fer la compra, però amb els primers flocs de neu i l’acumulació d’aquests als carrers, els supermercats habituals estaven tancats i també les grans superfícies. Avui ha aconseguit anar-hi però, assegura, “faltaven molts productes i molts prestatges eren buids”.

La situació era una locura! Jo visc per Chamberí, una zona bastant cèntrica i transitada, i no hi havia gens de tràfic, mai ho havia vist així. Tothom era al carrer jugant amb la neu. Els túnels estaven tancats i la gent es tirava amb trineus. Poc després van tancar parcs com el Retiro o Parque del Oeste, per perill de caiguda d’arbres.

J.M. Borràs
Font: J.M. Borràs

Borràs explica que “durant el dissabte, el llevaneus va estar retirant la neu i tirant sal, perquè sino la neu ens arribava als genolls. El vespre va empitjorar perquè feia molt de fred i vent i amb el pes de la neu, molts arbres van caure i això va fer que no nomes hagués de pasar la maquina llevaneu sinó també grues per recollir arbres caiguts”.

“Ahir hi havia gent voluntària pels carrers que ajudava a llevar la neu amb pales per a evitar que avui, que estam a més baixes temperatures, es convertís en gel”, assegura la pollencina que diu no haver viscut mai una situació com aquesta on Madrid estava, gairebé, incomunicat.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button