Municipi

Entrevistam a Maria Cànaves Cerdà, òptic-optometrista, en el Dia del Voluntariat

"Amb un granet d'arena pots fer grans ajudes"

Avui 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat i és per això que hem volgut entrevistar a Maria Cànaves, una pollencina òptic-optometrista que fa des del 2006 que participa en voluntariats a través de la Fundació Ruta de la Luz.

  • Quin tipus de voluntariat és el que fas? Quines són les teves funcions?

A través de la Fundació Ruta de la Luz, que és una fundació d’òptics-optometristes, anam a fer les revisions visuals i, posteriorment, enviam ulleres noves fetes a mida per a cada persona.

S’ha de tenir en compte que no en tots els països la situació és la mateixa, per lo tant, en funció de com evoluciona el projecte a cada un d’ells, es duen a terme unes iniciatives posteriors o unes altres. Un exemple és el cas de Massaca, a Moçambic, que vam prendre la decisió de muntar-hi una òptica solidària que dona feina a gent d’allà amb l’ajuda d’un òptic-optometrista. A part, també s’està pagant la carrera universitària d’òptica a Bulande, un jove moçambicà.

  • Des de quan participes en aquesta causa? Què et va dur a participar-hi?

En el meu cas, fa des de l’any 2006 que realitz aquest tipus d’activitats i, per norma general, he viatjat un cop a l’any, llevat de dos o tres anys que no he pogut anar-hi i, evidentment, tampoc aquest any 2020.

Vaig descobrir aquesta iniciativa a través de la nostra cooperativa que té inclosa aquesta fundació, és a dir, a través de la feina.

  • A quins països has viatjat per posar en pràctica aquestes tasques? En tens algun de pendent?

Vaig començar anant a Moçambic, des dels inicis i fins a l’actualitat, i també he anat tres anys a Rwanda a través de la coneguda pollencina Sor Teresa Cànaves que va contactar amb nosaltres per visitar el país i posar en marxa el projecte de salut visual a Rukara, on tants anys ella ha fet feina. També participam en el projecte “Ver para crecer“, que realitza la Fundació Ruta de la Luz juntament a la Fundació Sant Joan de Déu a Palma. El funcionament és el mateix que fem als altres països: realitzam revisions a les persones més desfavorides i després fem l’entrega d’ulleres, un cop a l’any.

Senegal és un dels països que tenc pendents i on m’agradaria aportar el meu granet d’arena. Des de fa uns anys, vam donar a conèixer Ruta de la Luz a Dentistas Sobre Ruedas i col·laboram també amb ells realitzant revisions visuals a Misirah, Senegal, però jo encara no he tingut el plaer d’anar-hi.

  • Què t’aporta a tu com a persona? I com a professional?

És difícil separar què t’aporta personal i professionalment perquè realment aprens moltes coses viatjant a aquests països per tal de poder-los ajudar. La part professional t’ajuda a veure lo realment important que és la visió per a qualsevol àmbit de la nostra vida i poder realitzar qualsevol activitat. Això, a la vegada, et fa valorar, personalment, el que, afortunadament, nosaltres tenim al nostre país, on les necessitats bàsiques estan cobertes.

També és molt enriquidor, en el meu cas, que sempre vaig allà mateix i conec la gent, tenc amics i, al final, acabes formant un lligam que és més personal que professional.

  • Has deixat enrere algun projecte de voluntariat per mor de la Covid19?

Tal i com he comentat abans, la Covid si que ha frenat tots els projectes de voluntariat que tenia en marxa la fundació. Tot i així, el contacte amb els països ha seguit i el material proveït, per exemple a l’òptica que tenim a Massaca, Moçambic, els continuava arribant. És a dir, s’ha aturat la nostra presència física que tenim nosaltres allà quan hi viatjam, però el que és el projecte i la comunicació amb ells ha continuat telemàticament.

  • Sents que els voluntaris són una figura important en els països en vies de desenvolupament?

Evidentment, jo sempre dic que un petit granet d’arena que poguem aportar cada un de nosaltres, suma. No fa falta tenir grans projectes ni grans quantitats de diners per a fer una bona feina. Es poden solucionar aspectes molt puntuals i concrets que, per a la gent d’aquests països en vies de desenvolupament, els poden suposar de gran ajuda: poden donar un lloc de feina, fer que una família tengui una llar o que un nin pugui anar a l’escola.

  • Voldries llançar un missatge perquè la gent s’animi a realitzar aquest tipus d’iniciatives solidàries?

Clar que si! Anim totalment a la gent a participar en aquest tipus d’iniciatives. Són experiències que acaben enganxant fort al veure el que pots arribar a ajudar a les persones més necessitades, això si, sempre amb responsabilitat i mirant pel seu bé.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button