EducacióMunicipi

Fent balanç de la primera setmana de classe

Entrevistam a una tutora de ESO1 de l'Institut de Pollença

Després d’haver sobreviscut als primers dies d’aquest curs escolar atípic i diferent, parlam amb Lídia Vives, una jove pollencina tutora de primer d’ESO a l’Institut Guillem Cifre de Colonya.

Aquest curs segurament és un dels més complicats, ja que a Pollença es produeix el canvi de centre educatiu, de l’escola a l’institut. Tal i com acabà el curs passat, els alumnes de primer, vénen ja d’un sisè estrany, on no van poder-se acomiadar de la seva escola, ni fer el viatge de fi de curs i, sobretot, no van poder conèixer bé, com es feia cada any, el seu pròxim centre, l’institut, que tan respecte fa als nouvinguts.

Parlam amb Lídia Vives, llicenciada en filologia anglesa

Aquest any, Lídia és professora interina a l’institut del seu municipi, Pollença, on, a més de fer classes d’anglès a diversos cursos, és una de les tutores de primer d’ESO.

– Com ha transcorregut aquesta primera setmana de classe?

Ha estat diferent a lo habitual, començant perquè els diferents cursos han iniciat el curs de forma escalonada, en diferents horaris. Tal vegada ha estat una mica estressant per totes les mesures noves que hem hagut d’aplicar. Però tot i així, s’ha fet de forma molt organitzada i planificada, per tal de facilitar-ho el màxim possible, tant a l’alumnat, com al professorat.

– Quines mesures de seguretat i higiene ha posat el centre?

A part de començar de forma escalonada, com he explicat abans, cada grup d’alumnes entra per un accés diferent. De casa, tots han de dur mascareta i gel hidroalcohòlic. La distància de seguretat s’ha d’intentar mantenir en tot moment, però on es fa més difícil és en temps de pati, on cada grup té una àrea assignada, d’on, en principi, no pot moure’s.

– És difícil per als alumnes que venen de sisè, adaptar-se a les novetats de l’Institut, en aquestes circumstàncies?

La veritat que estic molt sorpresa, perquè per ser alumnes que no han tingut un canvi de centre dins lo normal, estan molt tranquils i tenen les coses molt clares. Nosaltres, els professors, estam intentant que aquests alumnes de ESO1 estiguin el més còmode possible, perquè sabem que es poden sentir, en algun moment, assustats o desorientats.

– Com s’han mostrat els alumnes en aquests primers dies de classe amb les mesures que s’han d’adoptat?

S’ha de dir que estan donant un molt bon exemple de comportament, perquè tenen molt clar què poden fer i què no, i respecten les normes en tot moment. El temps del pati és l’estona més difícil i complicada, diríem, ja que es lleven la mascareta per berenar i els professors hem de controlar que mantenguin bé la distància de seguretat. Tot i així, els alumnes estan tenint molta consciència i respecte cap a aquestes mesures i cap als seus companys i professors.

– Quins desavantatges destacaries que poden tenir les mesures i normes exigides, en l’aprenentatge i desenvolupament personal dels alumnes?

Jo destacaria, principalment, l’ús de la mascareta. Tot i que ara és imprescindible i ens hem d’acostumar a ella, si que és vere que fa que, sobretot que les presentacions, siguin una mica impersonals, ja que pot tapar els sentiments o l’estat d’ànim dels alumnes, principalment en els més petits, en els seus primers dies, on no podem veure si vénen assustats o si estan contents.

Jo, personalment amb els meus alumnes, he intentat arribar a ells d’una altra forma, intentant conèixer-los i treballant una mica més la part emocional.

Per altra part, de moment també “perdem” el treball en grup, que en els darrers anys s’havia convertit en una pràctica indispensable, sobretot de cara al futur. Però això també aportarà la seva part bona, ja que ho enfocarem al creixement personal de cada un, treballant amb nosaltres mateixos i coneixent-mos millor.

– En el cas de vosaltres, els professors, ha estat diferent als altres anys el procés per a obtenir la plaça?

Aquest any han sortit més places, però tampoc de forma exagerada. Abans sortien places per cobrir baixes de forma més espaiada, però enguany aquest període s’escurça i sortiran places a més curt termini per a fer substitucions immediates que puguin sorgir per mor de la Covid19, les quals poden ser també de més curta durada, 2 o 3 dies.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button