FormentorMunicipi

Interessos econòmics o mesura dissuasiva?

Barceló torna a cobrar l'aparcament a partir de divendres

A partir d’aquest divendres, l’aparcament de Formentor tornarà a ser de pagament, ens confirmen fonts municipals. Des del Grup Barceló van comunicar aquesta decisió i la van justificar dient que durant el cap de setmana havia estat un descontrol. Per tant, consideren necessari regular l’accés dels vehicles privats de nou.

Acció criticable? Marina Llobera, cap de llista d’Alternativa per Pollença, reflexiona que “no els hi costava res tenir un gest amb els autòctons i dir que fins que venguin els turistes no es cobra“.

Per què es pot cobrar l’aparcament?

Ara bé, l’aparcament “L’Espigó” de Formentor sempre ha duit polèmica. Cal remarcar que és un espai privat d’ús públic i que al voltant dels anys 90 es va aprovar el Pla General que declarava aquest nucli com a urbà, però es va fer sense un projecte de consolidació, segons ens informen les fonts consultades. El fet que aquesta no estigui “recepcionada del tot, fa que les cessions dels espais d’ús públic” no s’hagin duit a terme, especifica Llobera. Altres fonts afegeixen que “els vials, com ara els aparcaments i les zones verdes, s’havien de cedir a l’Ajuntament, però això no s’ha fet mai“, el que significa que “la urbanització no s’ha executada encara“. Per tant, en aquell precís instant cobrar per aparcar en aquest indret no es podia fer.

Davant la polèmica situació, “devers l’any 95 i arrel de diverses denúncies perquè cobraven i no ho podien fer, es va autoritzar l’activitat d’aparcament“. Després d’haver aprovat la tramitació, ja es podia justificar el cobrament, encara que aquest no fos un espai de l’Ajuntament. Tot i això, “l’aparcament ha de ser de titularitat pública perquè està previst així damunt el plantejament“. Però gairebé 30 anys després, continua ben igual.

Amb aquest escenari, que es va perllongant amb els anys, la pregunta inevitable és la de si es podia aprovar, o no, aquesta activitat.

Dos aparcaments d’estacionament dubtós

Deixar el teu vehicle a l’aparcament principal de Formentor i pagar per fer-ho, encara que les taxes siguin abusives, està administrativament justificat. Ara bé, què passa amb els altres dos estacionaments habilitats en aquest nucli? Segons ens expliquen les fonts consultades, un d’aquests està ubicat en zona hotelera i l’altre en zona verda. És per això que “és més dubtós que es pugui aparcar i cobrar per fer-ho“.

A més a més, no creuen que “sigui possible que tenguin llicència“. Tot i que Marina Llobera, que ha estat fent recerca sobre aquests, explica que no es pot fer una afirmació totalment certa, ja que “pareixia que l’aparcament de l’Espigó no tenia llicència i sí que en té. Però no queda clar que passi el mateix amb els altres dos“.

“L’ajuntament no té interès”

Les fonts consultades per Som Pollença indiquen que “s’ha de fer un projecte d’urbanització o dotació de serveis, el qual no s’ha fet“. Afegeixen, també, que tot i que “Formentor s’hagi declarat com a zona urbana, es regeix per les normes privades“. El que “és culpa de l’Ajuntament, qui no exerceix les seves potestats“.

És l’ajuntament qui ha de dur la iniciativa i no la duu. No s’hauria de poder donar cap llicència. L’ajuntament no té interès a fer-ho.

“L’accés hauria de ser públic” als vials de Formentor

Però “a Formentor passen coses que no passen enlloc, assegura Marina Llobera. “Camins privats que no són camins privats” perquè Formentor és una zona urbana. “Els carrers són del municipi, estan afectats per domini públic, pel que s’hi pot circular“. I això, ha de quedar clar. Tomeu Cifre, batle del municipi, també es posiciona en la mateixa línia. “Realment l’accés hauria de ser públic“, assegura, “però és una situació molt complicada.

Polèmica constant pels preus abusius

Al llarg dels anys, són moltes les persones que s’han queixat dels preus abusius per aparcar a Formentor. També han fet especial esment a què es cobri tant als residents. Aquí en teniu alguns testimonis:

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button