Cultura

Un estudi inèdit de Costa i Llobera per Mateu Cerdà 

L’acadèmic  de la Reial Acadèmia d’Estudis Històrics el doctor Mateu Cerdà, ha presentat un estudi inèdit de Costa i Llobera i els retaules de l’església de Monti-sion.  

Els primers 15 anys del seu sacerdoci (1890-1905), apart de la vesant literària, Costa i Llobera els dedicà a restaurar l’església de Monti-sion i muntar els 10 retaules existents. La procedència i la història d’aquestes peces retaulístiques que dugué de distints indrets de Mallorca, ara després de 120 anys s’ha identificat i localitzat el seu origen a través d’un recorregut historiogràfic. És un estudi  inèdit que Cerdà i un grup d’historiadors han investigat al llarg de més de dos anys. El resultat d’aquest  estudi  permet conèixer l’obra artística, fins ara pràcticament desconeguda del sacerdot-poeta, i a la vegada contribuir a la conservació i millora del patrimoni artístico- religiós. Posa en valor la recuperació d’un patrimoni cultural de Mallorca, ja que es tracta de mobles artístics procedents de distints llocs com Alcúdia, Inca, Sineu, Porreres i Palma.

Gràcies a don Miquel Costa i Llobera, aquest temple recobrà la llum l’any 1891, després d’una centúria d’abandonament. Ara, passada altra centúria, l’obra  del sacerdot-poeta recobra la llum dins aquest  temple, on es reflecteix la seva ingent tasca restauradora.

 Cada un dels 10 retaules de l’església de Monti-sion ha estat investigat fins a conformar la seva pròpia història. El període estudiat correspon a finals del XIX, temps de reformes a les esglésies, marcat per un esperit antibarroquista, iniciant el neoclassicisme. Si bé alguns retaules i pintures són dels segles XVII i XVIII, i van des d’una influència manierista, a un barroc tardà amb elements decoratius rococós.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button