MunicipiPolítica

90 anys de la II República Espanyola

Avui, 14 d'abril, a Pollença es duu a terme un acte homenatge als republicans i republicanes

El 14 d’abril de 1931 es va proclamar la Segona República a Espanya, vigent fins al final de la Guerra Civil a 1939. De manera pacífica i sense actes de violència. Així es va proclamar, el 14 d’abril de 1931, la Segona República a Espanya després de la celebració de les eleccions municipals del 12 d’abril, que van provocar la caiguda de la monarquia i van obligar el rei Alfons XIII a exiliar-se.

En realitat, Alfons XIII comptava que les eleccions l’ajudarien a recuperar la confiança de la població després de les dictadures de Primo de Rivera (1923-1930) i de Dámaso Berenguer (1930-1931), que havien afectat l’estabilitat política de país. Així, les eleccions es van convertir en una votació sobre la monarquia: la població votava a favor o en contra de continuar tenint un rei.

Però els resultats van suposar una gran derrota per a la Corona, ja que els partits monàrquics només van guanyar en 9 capitals de província, entre elles, la nostra capital. De la mateixa manera que va passar a Pollença, on guanyà el ‘Partido Pollensín’. A les altres 41 províncies, amb Barcelona i Madrid al capdavant, es van imposar els vots a favor d’un sistema republicà.

Complim 90 anys de la Segona República, en un moment en què cavalquem diferents crisis solapades, com ja diagnostiquem totes les forces polítiques, de qualsevol signe possible. A poc a celebrar, per tant. Des d’una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents a un conflicte nacional encallat i un auge de l’extrema dreta que ha fet girar l’agenda i el tauler polític cap a posicions cada vegada més reaccionàries. Al mateix temps, vivim un fet inèdit des de 1978: la crisi de la monarquia avança causa del seu ritme d’escàndols de corrupció.

Avui és un dia pel reconeixement al lliurament i valentia de tots els que van donar la seva vida per la democràcia i la llibertat. Així ho manifesten els internautes a xarxes socials:

https://twitter.com/BaltiPicornell/status/1382248570242404352

Acte homenatge a la República a Pollença

Avui 14 d’abril es farà l’acte unitari d’homenatge a la República i als republicans i republicanes. En homenatge a totes aquelles persones que visqueren la repressió franquista.

L’acte es durà a terme a les 19.00 hores a la Plaça dels Seglars de Pollença. Un lloc a l’aire lliure que permet, en tot moment, complir les mesures de seguretat sanitàries a causa de la Covid-19.

A continuació, pots veure el cartell oficial:

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button