MunicipiPolítica

A un dia del debat decisiu, analitzam enquestes

Tot i esser una mostra petita, revisam les referències que tenim per preveure resultats electorals

A un dia del debat que presentam desde ‘Som Pollença’, conjuntament amb ‘Balearslive’, hem volgut pegar un cop d’ull a les eines que disposam per sondejar l’estat popular de la qüestió.

Si bé ja s’han duit a terme la majoria d’actes pre-campanya planejats pels partits polítics del municipi, amb els típics mítings de cada formació, panflets, cartells, dinars i demés propagandes electorals, s’han duit també a terme una enquesta per part d’aquest mitjà i una tradicional porra feta pel ‘Bar ca’n Toni’, de manera extra-oficial.

Fem un cop d’ull a aquestes petites mostres: l’enquesta de ”Som Pollença”, tot i tenir prop de 6.000 visites, ha sigut votada per 1.482 usuaris, mentre que la porra del bar ”Ca’n Toni”, ha estat feta per unes 55 persones, fins a hores d’ara.

Per part de l’enquesta de ‘Som Pollença’, on es demanava ‘quin era el candidat preferit’ de qui votava, els resultats apunten a que la formació ‘Més esquerra’ seria la més votada (423 vots) amb una diferència de 64 vots per damunt de la segona; Tots-El pi (359 vots). Per davall seu, es veuen gairebé empatades les dues formacions amb més història a municipi: El PSIB-PSOE (amb 324 vots) i el PP (amb 323). Finalment, prou per darrere però essent, normalment, una formació clau en els pactes post electorals, s’hi troba UMP (amb 53 vots).

Els resultats s’intueixen diferents a la porra del Bar ”Ca’n Toni”. Tot i tenir una mostra representativa molt inferior, la majoria de regidors se’ls reparteixen a parts iguals PSIB-PSOE i TOTS-EL Pi, amb una perspectiva de tenir una presència de 6 regidors per hom a l’ajuntament. Per darrere, s’hi donaria un nou empat entre PP i Més, amb una representació de 2 regidories cada un. I la regidoria restant correspondria a UMP, que seria, aleshores, clau per evitar el desempat entre formacions considerades tradicionalment de dretes front les d’esquerres, depenent el govern dels pactes que es puguessen dur a terme a posteriori.

Així les coses, tot es decidiria amb els acords post-electorals, la qual cosa fa manifesta la intriga de veure si seria cert el que han dit certes formacions que es negarien a pactar amb uns o altres.

Si més no, deixant de banda les ideologies i allò del que tradicionalment se’n ha dit de dreta o esquerra, en l’àmbit municipal les teories polítiques no hi ténen tanta influència, així que potser poguem veure un panorama millor dibuixat demà al debat, on sabrem amb concreció en quines propostes poden coincidir un partit i un altre. El millor de la política municipal és que els debats poden centrar-se en decisions concretes sobre elements reals, acotats. La política nacional, d’altre banda, es veu influïda la majoria de vegades per relats rodejats d’abstraccions i teories: nacionalismes, rere-fons teòrics i demés discursos articulats en torn a idees i no referits a propostes discutibles en termes fàcilment dirimibles.

Per això, és important i vos convidam a que envieu totes les preguntes als partits i propostes per al municipi que volgueu formular, quan més concretes millor. Podrem així tots participar d’una política que ens afecta directament i que hem de millorar dia a dia amb la nostra implicació.

Les preguntes hauràn de ser enviades al xat habilitat a youtube i a través de la nostra pàgina de facebook.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button