Municipi

L’encesa pels Drets Humans i la pau: la necessitat de fomentar la reflexió

Història de les torres i talaies de Pollença

Des de fa sis anys, les torres i talaies situades a la Mediterrànea es sumaren a l’encesa pels Drets Humans. Enguany, un centenar de punts s’han enlluernat per a l’ocasió. D’aquests, 58 estan ubicats a Mallorca. Quatre al municipi de Pollença: la Talaia d’Albercuix, l’antiga torre de defensa dels Ferrers (a cala Sant Vicenç), la torre de Ca la Gran Cristiana (als jardins Joan March) i el Castell del Rei. A més del Calvari.

La iniciativa va ser de la Direcció Insular de Patrimoni i ha comptat amb la col·laboració d’Amnistia Internacional, el Fons Mallorquí de solidaritat i Cooperació i l’Institut de Marratxí. Juntament amb el Servei d’Emergències 112 i els ajuntaments dels municipis participants. La idea és fer un bon ús del patrimoni cultural, com a espai d’acollida. Però, sobretot, fer record de les víctimes d’abús dels Drets Humans. Una acció necessària per fomentar la reflexió i reivindicar la llibertat i la pau humana.

Per aquest motiu, s’ha llegit també un manifest per part de Marina Velasco, tècnica de Cultura. El qual va ser escrit per la cantautora Maria del Mar Bonet.

Què saps d’aquestes torres de defensa?

Les torres daten dels segles XVI-XVI i el seu origen fou formar un sistema de defensa i fortificació que protegia l’illa d’invasions marítimes. La pirateria va ser molt freqüent a la Mediterrània, per això, la Talaia d’Albercuix (380 m sobre el nivell de la mar), jugava un paper molt important. Aquesta va ser donada al poble de Pollença per la família Capllonch (1984) i complia les tasques de vigilància.

En cas de perill, s’emetien senyals de fum durant el dia i senyals lluminoses als vespres. Aquestes arribaven com avís fins a la ciutat de Palma; allà, les tropes es reunien i sortien a defensar el territori.

Al segle XVIII es publicaren les ‘Ordenances de les torres de foc del RECN’, que dictava les obligacions dels responsables de les torres. A més de la prohibició d’abandonar-les en cas d’amenaça. Però els monuments perderen aquesta utilitat al segle XIX, quan la conquista francesa al nord d’Àfrica finalitzà amb els bàrbars. Posteriorment, s’utilitzaren per vigilar el contraban.

La Torre Desbrull tenia la mateixa finalitat, però aquesta va ser cedida per la família March després de la conquista de Mallorca (segle XIII). Encara que la seva construcció es creu que va ser aproximadament al segle XIV. La Talaia de la Punta dels Ferrers (Cala Sant Vicenç) segurament prevenia també d’atacs corsaris.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button