AlimentacióMunicipi

La Cooperativa Pagesa de Pollença només ha venut un 60% del seu estoc per aquest Nadal

Francisco Úbeda, el gerent del col·lectiu, ha lamentat la pujada de preus i la caiguda de consum tant de porcella com de me per aquestes dates

La Cooperativa Pagesa de Pollença ven el me i la porcella a domicili a 94,89 euros, amb IVA inclòs, un preu que s’allunya del que es proposa a les carnisseries de les Balears: “Hem ajustat preus al màxim perquè hi ha molta inflació, però a altres llocs ho venen per 140 euros i és una barbaritat”, assegura Francisco Úbeda, gerent del col·lectiu. De fet, segons Úbeda, enguany han venut només un 60% de l’estoc que tenien; mentre que el 40% restant estava venut “però molts clients es tiren enrere o esperen al darrer moment”.

El gerent assegura que aquests “preus astronòmics” han fet que caigui el consum, ja que no tothom pot pagar un 50% més que l’any passat per una porcella sense cuinar. El motiu d’aquest encariment és la baixada de producció i l’augment de preu dels pinsos, l’electricitat, el carburant, etc. que suposa un increment de despeses d’un 20%. “El que passarà és que rebrà el pagès, com sempre, perquè la producció que romandrà s’haurà de vendre més barata per gener”, lamenta Úbeda.

Així mateix, el gerent de la cooperativa conta que la restauració fins al mes de febrer estarà a zero i que ara serveixen a carnisseries. D’altra banda, remarca que la venda a domicili no ha funcionat perquè el poder adquisitiu de la gent ha minvat bastant: “No som partidaris d’aquests preus tan elevats, ja que volem que les famílies celebrin Nadal amb productes locals, però és el que hi ha”. Úbeda conclou que ja preveien poc consum per aquestes dates, però “ha estat encara més pronunciat del que esperàvem”, el qual continuarà anant a menys els pròxims mesos.

Des de la Cooperativa Pagesa de Pollença han detallat que la porcella enguany té aquest preu perquè el pagès la rep a 84 euros -preu base de 75 euros, més un 12% d’IVA, que són 9 euros-, a aquesta xifra se li han de sumar les despeses de l’escorxador, el transport en viu i el transport frigorífic que suposen un afegit de 9 euros i 1,89 d’IVA. Per tant, el preu final ascendeix a 94,89 euros, on el marge comercial de la cooperativa “és mínim”. Des del col·lectiu han volgut remarcar una vegada més que l’encariment del producte és a causa dels preus del menjar i el combustible.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button