EntrevistesPollençaSalut

Alejandra Valero, vocació i dedicació per la sanitat

La metge de família i coordinadora del CS de Pollença se'n cuida de la nostra salut fa 17 anys

Els professionals de la salut i la medicina són una de les figures més reconegudes i respectades de qualsevol societat arreu del món. La professió de metge suposa una enorme responsabilitat i exigència, vocació per ajudar les persones i per dedicar temps i energia per a la cura de la seva salut i el seu benestar.

La medicina té moltes branques entre les quals es troba la figura del metge de família. Aquesta, realitza una funció fonamental en la societat, és la professional que atén i soluciona més del 80% dels problemes mèdics de la població, és l’especialista mèdic de les persones, de les famílies amb un paper fonamental en la salut pública de la població.

Arribats a aquest punt recollim alguns conceptes com exigència, responsabilitat, solucionar problemes… i és que amb tot això i més conta Alejandra Valero. És metge de família des del 2006 i coordinadora del Centre de Salut de Pollença des del 2009.

Les coses clares des dels inicis

La pollencina es defineix com “una persona corrent; alegre, positiva, amb ganes de fer coses i amb inquietuts” però a aquests adjectius li podria afegir altres aptituds com la seguretat o la perseverància.

“Sempre havia tengut molt clar que volia ser metge de família”

Alejandra Valero

La mare d’Alejandra sovint li recorda una anècdota. I és que, ens explica, “sempre em diu que encara no xerrava clar i ja deia que volia ser dentista“. Així que, “l’interès pel món de la salut l’he tengut tota la meva vida”.

10 anys a la Ciutat Comtal

Si feim una mirada al passat Valero va anar al CEIP Joan Mas i a l’Institut de Pollença, on es va decantar per ciències per poder accedir a la carrera de Medicina. Com a l’illa no oferien aquests estudis, va partir a Barcelona. Allà, hi va viure un total de deu anys enfocats a la seva formació: el grau, el MIR i la residència a l’Hospital del Mar.

En tornar a Mallorca, va cobrir una substitució d’estiu com a metgessa de reforç al centre sanitari del Port de Pollença. En acabar l’estiu va treballar a diferents centres de l’illa fent substitucions durant dos anys, fins que va poder realitzar l’examen d’interins el 2006 i va accedir al centre de salut del poble.

“És un privilegi poder dedicar-me a la meva feina”

Alejandra ocupa la seva plaça des del 2009, quan va aprovar les oposicions. Fou aquell mateix any que el coordinador que regentava el centre es va jubilar i la resta és història.

“Tant el coordinador com els meus companys em van proposar a jo com a coordinadora. De tot d’una vaig estar una mica reticent perquè sabia que no era fàcil i era molt jove, però vaig acceptar”

Alejandra Valero

Ara, 14 anys després continua coordinant el centre alhora que passa consulta com a metge de família. Un dia per Valero és arribar a primera hora del matí al CS posar-se la bata blanca i començar a organitzar el dia: substitucions, guàrdies, PAC mòbil, vacances… i assegurar-se de què “tot estigui correcte, controlat i en ordre”. A les 9 comença a rebre visites de pacients i la darrera hora realitza les telefòniques i els domicilis programats.

Ens conta de la seva feina que, per una banda, “el més satisfactori és el tracte amb la gent; en general és molt agraïda i el fet de veure que puc ajudar-los amb la seva salut, prevenir qualque malaltia, curar-la o que la puguin dur millor… tot això m’umpl de satisfacció”. Per altra banda, el que menys li agrada són les “coses repetitives, quan veus que no soluciones un problema o quan algú no entén el que li intentes explicar i transmetre; és frustrant. Però en general m’encanta la meva feina i crec que és un privilegi poder dedicar-me a ella”, sentència.

“Dirigir un centre de salut sigui a un poble o a una ciutat és el mateix: intentam fer el que es fa per tot, donar un bon servei a la població, que tothom estigui atès i poder resoldre els problemes a la gent i no crear-ne de nous”

Alejandra Valero
Valero a consulta

Tot i això, hi ha aspectes més complexos a l’hora de gestionar un centre. La metge ens conta que “moltes vegades és complicat el tracte amb el personal, intentar que hi hagi bon ambient i que les coses funcionin”. També hi ha situacions que guanyen qualsevol problema, com quan la pandèmia arribà a les nostres vides: “Va ser dur, difícil… uns temps desconeguts, amb una situació nova on no sabíem que passaria”. Valero ens explica que, davant la covid-19, la van retirar del servei d’atenció al client – d’igual manera que a tots els coordinadors dels centres de salut- per així poder centrar-se íntegrament a “dirigir la situació”.

“La veritat és que van ser mesos molt complicats, difícils amb molta informació i incertesa. Ho vam fer el millor que vam saber”.

Alejandra Valero

Apreciat temps lliure

Què fa Alejandra quan no fa feina? En l’actualitat no té molt de temps lliure. “Entre fer feina i fer de mare, no em queden moltes hores disponibles”, ens conta mentre riu.

Si bé és cert que té molts hobbies com fer esport, anar d’excursió, treballs manuals, tocar el piano, la mar i navegar. Comenta que “mai estic avorrida”.

Per un futur tranquil i feliç

“Em dedic a allò que sempre he volgut, ser metge de família de poble”

Alejandra Valero

Per Alejandra ser metge de família és això; conèixer a la gent tant dins la consulta com fora; “conèixer el seu entorn, el seu context”. Això, explica, “dona molta facilitat a l’hora de tenir aquest contacte amb la gent: els pacients tenen aquesta confiança de conèixer-me a jo i a la meva familia, de veure’m pel carrer… són fets que generen una confiança que després facilita molt la meva feina“.

Quant a projectes futurs, Valero desitja “veure el centre de salut fet i poder estar a càrrec d’aquest nou inici; m’encantaria”. A banda d’això, pretén continuar fent la seva feina “el millor possible i continuar amb els meus hobbies, família… Una vida senzilla sempre fent coses noves però sense grans pretensions”.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button