CulturaMunicipiPollença

POESIA, de Gust Graas: Una exposició per deixar fluir les emocions i reflexions

L'exposició romandrà oberta al públic a l'Església del Convent de Sant Domingo fins el dia 1 d'abril

En commemoració del centenari del seu naixement, l’exposició “POESIA” de Gust Graas convida als espectadors a submergir-se en un viatge emocional, alliberant les emocions de manera espontània i deixant de costat les reflexions lògiques, tal com ocorre en el món de la poesia. Graas, conegut per la seva tècnica pictòrica única, utilitzava els seus dits, mans o trossos de tela per a plasmar el seu art en el llenç, creant obres impregnades d’una sensibilitat i sensualitat palpables. El seu objectiu personal era pintar un quadre cada dia, una ambiciosa meta que reflecteix la seva profunda dedicació i passió per l’art.

“Ell parlava molt del color en un sentit també espiritual, emotiu, i amb una gran càrrega de fascinació”,

explica el director del Museu de Pollença, Andreu Aguiló.

Malgrat haver nascut a Luxemburg, Gust Graas va mantenir un vincle estret amb Pollença, involucrant-se en nombroses activitats del Museu de Pollença, incloent-hi les seves tertúlies, i gaudint d’un gran acolliment per part de la comunitat local. L’obra pictòrica de Graas es presenta com un conjunt abstracte on s’entrellacen elements vegetals i arquitectònics. La densitat interior de l’artista, tant en la seva expressió creativa com en la seva ser personal, genera una fusió única entre el pensament artístic i l’ànima, manifestant-se amb gran intensitat en cadascuna de les seves obres.

“En la soledat de l’estudi, i normalment a hores estranyes, deixava que la mà fluís sense el cervell com a intermediari, tantes vegades negatiu, racionalista i repressor. […] Segurament no podrem explicar l’obra, però sí que podrem sentir el gaudir que ens provoca. Ara veig que aquesta és una qualitt bàsicament poètica”,

afegeix Aguiló.

Gust Graas adoptava una actitud orientalista o d’escriptura automàtica en el seu procés creatiu. Per a ell, el color no sols representava una dimensió estètica, sinó també espiritual i emocional, carregada d’una profunda fascinació. Aquesta perspectiva que Graas tenia enfront de la seva pròpia obra conferia un valor enigmàtic i màgic a la seva poesia visual, transmetent a l’observador una sensació de màgia, misteri i espiritualitat.

Aquests trets revelen la dualitat dins de Gust Graas, qui a més de ser advocat i executiu en empreses aèries i mitjans de comunicació televisius, també era un artista.

“Avui pint el silenci que escolt dins meu; demà, el quadre reflectirà un altre estat d’ànim, perquè jo estaré exaltat o trist, desconcertat o preocupat”,

escriví el mateix Gust Graas.

L’exposició estarà disponible per al públic en l’Església del Convent de Sant Domingo. Es podrà visitar de dilluns a diumenge, en horari de 10.30 a 13.30 hores i de 17.00 a 20.00 hores, fins a l’1 d’abril.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button