Municipi

“Si comet una errada dins la residència i contagii a algú me duis a fusilar”

El Ple rebutja la moció de reprovació presentada pel bloc de la oposició defensant la decisió de vacunar-se de la regidora

El Ple Extraordinari d’avui dia 8 de Març ha deixat diverses frases per a la posteritat i a la vegada una tensió que s’ha elevat un punt més del nivell habitual a causa de la moció de reprovació al batle Tomeu Cifre i a la regidora Francisca Cerdà, presentada pel bloc de la oposició. Una moció que ha estat rebutjada perque la vacunació de la regidora Cerdà i les proves pcr, tant d’ella com del batle, han estat defensades per l’equip i socis de govern. Un dels moments més tensos s’ha produït quan la regidora ha proferit la frase “si comet una errada dins la residència i contagii a algú me duis a fusilar”, per acabar la seva intervenció.

La regidora de Serveis Socials ha parlat avui, per primera vegada, de forma clara i contundent en defensa de les dues dosi de vacuna que va rebre per formar part de la polèmica llista de la residència pollencina. “Vacunar-me no fou un capritxo meu, no fou una decisió meva, fou un imperatiu derivat del protocol de seguretat dels residents; un protocol que va interpretar la pròpia direcció de la residència”, ha explicat visiblement enfadada.

L’oposició, per part seva, ha acusat al Govern de “falta de transparència i abús de poder”. Defensen no haver rebut la informació sol·licitada per escrit sobre els protocols que varen dur a la regidora a vacunar-se i demanen la dimissió de la mateixa argumentant que “s’han aprofitat del sistema públic de salut, botant-se la normativa, tant per fer-se les pcr com per l’administració de la vacuna”.

Aquest és el resum de les intervencions viscudes en aquest polèmic punt del Ple extraordinari d’avui:

Els arguments de la oposició

Els regidors de Junts Avançant durant la sessió plenària on es va aprovar crear l'escoleta infantil municipal proposada per la seva formació

La moció ha estat presentada per Junts Avançam, Alternativa per Pollença i Unides Podem; per tant, els tres portaveus representants han encetat la exposició al Ple amb una petita intervenció perhom. Els tres han coincidit en que la manca de transparència i “les mentides” per part dels implicats han agreujat el cas i demostren que tant la regidora com el batle eren conscients que “ho estaven fent malament“. Sobre les pcr han defensat que molts treballadors de sectors privats que estàn en contacte amb persones de risc han hagut de fer-se les proves sufragant ells mateixos les despeses.

“Ells són els màxims responsables del respecte a la normativa, és inacceptable“. La oposició ha criticat la presència real de la regidora dins la residència; ja que defensen que si no té un paper actiu, haguès estat més responsable fer feina telemàtica des de casa i no anar-hi habitualment per haver de requerir una vacuna o poder incloure’s dins les llistes de persones relacionades. “Si haguès tengut empatia, podria haver cedit la seva vacuna a alguna altra persona que la necessitàs més”.

Els tres han demanat la dimissió de la regidora i li han recordat les acusacions proferides quan l’oposició va treure a la llum la polèmica vacuna; ja que Cerdà les va definir com a “fum i boira”. Tres dies després d’aquestes declaracions, va admetre la vacunació. També han criticat que, a causa d’aquests comportaments, Pollença hagi omplert les portades de diaris i informatius nacionals.

“Vos salvaràn els vostres socis de Govern, vos salvarà aquesta majoria al Ple però això no vos farà deixar de ser uns aprofitats a costa dels ciutadans. Els heu enganyat. Provocau vergonya aliena als pollencins”, ha dit un dels portaveus.

La intervenció del batle

Tomeu Cifre s’ha referit, en primer terme, als descalificatius de l’oposició. Ha assegurat que sí ha demanat disculpes per l’errada de no comunicar-ho quan tocava i que sempre ha assumit la seva responsabilitat amb transparència. El batle de Pollença ha expressat més d’una desena de dates en les que, tant ell com la regidora, es varen fer proves pcr a càrrec del servei de salut; però això sí, ha defensat que les mateixes formaven part del protocol i que tant ell com Cerdà, han tengut una responsabilitat directa en la presa de decisions i gestió de la residència. Cifre ha alabat les dades del centre i ha assegurat que les xifres de cap víctima mortal ni cap contagi es deu a “la feina de tots els que èrem allà, regidora inclosa i jo inclòs”. Respecte a la vacuna ha dit que ell la va rebutjar però que va encoratjar Cerdà a fer-ho: “Vacuna’t tu, pren les precaucions i jo renunciaré a venir de forma habitual a la residència”, ha explicat.

El batle ha dit que no hi ha raons per demanar una dimissió i que s’ha seguit el protocol des del primer moment; un protocol que podria ser millorable però que han seguit com a norma. Ha tornat a demanar disculpes a la ciutadania però sempre focalitzant en la comunicació errònia del fet; no en l’incompliment de cap normativa o protocol sanitari.

El suport dels socis de Govern

Els partits polítics que conformen l’equip de Govern actual han mostrat el seu suport a Cifre i a Cerdà i han manifestat que malgrat no entendre el silenci per part dels implicats sobre els fets, entenen que sí es varen seguir els protocols establerts. “No es va cometre una ilegalitat, és un atac injustificat; si s’haguès donat la informació des del principi, s’haguès evitat la polèmica“. Els socis de govern han carregat la responsabilitat al mal plantejament del protocol i del sistema de vacunació general. Aquest suport s’ha traduït en el rebuig de la moció. (10 vots en contra i 7 a favor).

La intervenció de Francisca Cerdà

Era sense dubte la més esperada. La regidora ha agraït el suport als companys de Govern i ha argumentat que “sempre he actuat impulsada pel bé comú, pel bé de la residència i dels seus residents”. Ha assegurat que va ser el director de la residència qui la va incorporar a la llista i que “donada la meva tasca no podia ser una excepció”. Cerdà ha explicat que no va rebre la vacuna com un privilegi ni com abús de poder sinó com persona treballadora dins el centre. “Tenc un aval indubtablement favorable i és que no hi ha hagut ni cap mort, ni cap contagiat. Tenc una total tranquilitat de consciència“, ha assegurat. “L’únic error que he comès va ser no comunicar-ho als meus companys, me’n penedesc i ho he dit públicament”.

La oposició no entèn com es continua justificant que la regidora es vacunàs quan cap protocol ho especifica directament i asseguren que l’equip de govern “es defensa en els formalismes“. També ha recordat que l’Oficina Anticorrupció està estudiant el cas.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button