CulturaPollença

Joan Mayans i Elm Puig, guanyadors dels Premis Pollença de Literatura

Les misèries, la infidelitat, la filosofia i la metafísica impregnaven ahir vespre Can Llobera

“L’escriptura és la pintura de la veu”

Voltaire, escritor i filòsfof francès del segle de les llums

Joan Mayans Planells i Elm Puig Mir es van convertir ahir en els guanyadors dels Premis Pollença de Literatura atorgats al si de la biblioteca de Can Llobera. Com ve sent habitual des de fa uns anys, el certamen distingeix entre els gèneres de narrativa i poesia, que enguany es troben a la desena i novena convocatòria respectivament.

Joan Mayans obté el X Premi de Narrativa

Tomeu Cifre fa entrega del premi a Joan Mayans
Tomeu Cifre fa entrega del Premi Pollença de Narrativa a l’eivissenc Joan Mayans

L’eivissenc Joan Mayans va ser el guanyador del X Premi Pollença de Narrativa amb El futur no és el que era. Una novel·la protagonitzat per quatre persones immerses de ple en la crisi dels quaranta. Al llarg de les primeres línies, ens dibuixa escenes divertides i tendres que res tenen a veure amb el nus i desenllaç de l’obra. A mesura que anem llegint, relata les misèries i les infidelitats dels protagonistes, el que traspassa els convencionalismes i els condueix a episodis inesperats de crueltat i violència.

La majoria del jurat d’aquesta modalitat va considerar que l’obra de Mayans havia de rebre la distinció. Ara bé, no va ser una decisió unànime dels integrants. Els encarregats d’atorgar aquest guardó van ser Ramona Pérez Santiago, Joan Pons Bover i Silvana Vogt.

Elm Puig es fa amb el IX Premi de Poesia

Elm Puig Mir recollint el Premi Pollença de Poesia
Elm Puig Mir recollint el Premi Pollença de Poesia

Si ens traslladem a un món de versos, musicalitat i ritme, explicar que Elm Puig va alçar-se amb el IX Premi Pollença de Poesia amb Mentre mastegues la matèria. La filosofia i la metafísica són les protagonistes d’aquests poemes hermètics i gairebé indesxifrables. “Amb un llenguatge selecte i un ritme àgil i acurat, la seva lectura ens apropa a una poètica que traspua maduresa, intensitat i bellesa a parts igual“. Així ho descriuen en una nota de premsa de l’Ajuntament municipal.

A diferència del Premi de Narrativa, en aquest cas va ser una decisió unànime. El jurat integrat per Catalina Coll, Teresa Pascual i Antoni Xumet Rosselló tenien clar qui havia de ser el guanyador.

Un apunt sobre els Premis Pollença de Literatura

En el comunicat de premsa, l’Ajuntament destaca que el nombre de participants és més reduït que a les altres edicions. Tot i això, celebren que molts dels concursants han arribat d’arreu dels Països Catalans. Així mateix, fan especial esment a què molts escriptors balears han concursat en la modalitat de poesia.

Així mateix, comentar que el premi va ser una dotació econòmica important. Joan Mayans, escriptor d‘El futur no és el que era, es va emportar 5.000 € i Elm Puig, amb Mentre mastegues la matèria, 2.000 €.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button