Cultura

Vols saber qui es María Galiana?

Molt més que el seu paper a cuéntame

Si bé potser que les generacions més joves coneguin la seva popularitat pel seu paper com Hermínia, l’entranyable àvia de la sèrie de televisió Cuéntame cómo pasó, aquesta actriu sevillana (Montequinto, 1935) és una històrica dels escenaris i les pantalles; tant de cinema com de televisió.

Tant és així, que acumula un total d’aparicions en trenta-cuatre pel·lícules, deu sèries de televisió, un curtmetratge i vuit obres de teatre. I no sols és llarga la seva trajectòria, sinó també reconeguda: Li fou atorgat ni més ni manco que un premi Goya com a millor actriu de repart per la pel·lícula Solas (1999)!

A més a més, el seu camí alberga una relació molt íntima amb les humanitats, la filosofia, la literatura i la docència. Ha sigut professora d’Història i Història de l’art fins la seva jubil·lació l’any 2000. Fins I tot hi ha a Sevilla, d’on fou anomenada filla predilecta, un institut que porta el seu nom!

No acabant aquí, al vincle del seu camí amb el de les humanitats i la docència s’hi troba una intersecció ben curiosa: fou precisament una de les seves alumnes qui va oferir-li el paper de la primera pel·lícula on participà; Madre in Japan (1985). Una pel·lícula dirigida per una colla de joves sense gaire pressupost que, tenint ella 50 anys, va canviar-li la vida de forma ben sobtada.

Potser precisament per aquest fet, i per la seva relació amb la literatura, la cultura, les aules i un aprenentatge constant, pel qual decideix posar-li a l’obra que ve a presentar Yo voy soñando caminos.

L’espectacle versarà sobre la influència al seu camí les petites (o grans) passes del camí d’altres personatges. I és que consistirà en la recitació de fragments literaris que l’han emocionat i inspirat a la seva vida. Combinant interpretació I musicalitat, la lloada actriu entonarà les veus de grans poetes, artistes I filòsofs com Antonio Machado, Jorge Manrique, Mario Benedetti o Santa Teresa de Jesús, entre d’altres. Ho farà acompanyada de Francesc Blanco, al piano, i Luis Santana, com a baríton.

Per descomptat, som afortunats de que el nostre poble pugui gaudir de la visita d’artistes tan reconeguts.

La compra d’entrades pot fer-se online a ticketrona, euroclassic.es i Ticketib.com per un preu de 15 euros.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button