CulturaMunicipiPollençaReportatges

Mythical i Anegats, un Retorn plegats

Dues històries de treball que coincidiran aquest diumenge al Claustre de Sant Domingo

Que cada nit sigui la millor és possible si els Anegats ens canten una cançó. O dues. O tres. O ens ofereixen un concert sencer. I això és exactament el que passarà aquest diumenge a l’encisador Claustre de Sant Domingo just quan el sol comenci a caure. El grup de rock presentarà el primer volum del seu darrer disc, Retorn, i donarà el sus al Mythical Festival en la seva versió més atípica.

Serà tot un espectacle, el de diumenge. El cantant d’Anegats, Pep Álvarez, explica que serà “un concert de seure, escoltar i passar gust”, però també “de participar i de cantar”. Un espectacle muntat amb molta cura, ja que no és el mateix fer concerts en acústic que elèctrics. Han tingut especial tracte amb els detalls, els arranjaments i les harmonies locals. I la diferència no és d’altra que en un concert com aquest “no hi ha tantes variables per despistar com en un concert de rock and roll d’una festa major, on xerres amb la gent, botam i ens movem”, assegura. I això es tradueix en una actuació, musicalment parlant, molt rica.

És una riquesa potenciada, també, pel fet d’actuar al Claustre de Sant Domingo. “És una joia arquitectònica i ha estat testimoni de grans concerts amb grans músics”, una llarga llista a la qual figuraran a partir de diumenge. Però aquesta no és l’única raó per la qual els Anegats tenen ganes de tornar Pollença. “Hi tenim una connexió especial”, diu el vocalista. A més a més, destaca que els pollencins i pollencines són persones molt hospitalàries, el que els fa sentir com a casa. “Si mai ens haguéssim de perdre per Mallorca, hauria de ser per allà”, afirma Álvarez.

Com puc formar part d’aquesta història?

I per ser testimoni de l’arrancada del Mythical Festival es poden adquirir les entrades a través d’aquest enllaç. Des de l’organització apunten que s’han reservat unes quantes localitats per vendre a la taquilla, per si un cas hi ha algú que hagi tengut dificultats per comprar-les en línia. Cal tenir en compte que l’idíl·lic indret pollencí ha vist reduït el seu aforament i el total de persones que podran gaudir de l’actuació serà de 390.

Retorn, una introspecció íntima d’Anegats

Fa un petit grapat d’anys que els Anegats tornaven als escenaris després d’una temporada de silenci. I ara, durant la pandèmia, han tret Retorn, el seu darrer projecte. Però s’han adaptat a les circumstàncies històriques i el disc és una mica diferent de què tenien acostumats al públic. Consta de dos volums. Ja es pot escoltar el primer i el segon veurà la llum entre l’octubre i el novembre. Aquest no està acabat, s’ha de polir més.

La primera entrega consta de sis cançons triades específicament pel fet que són composicions “de caràcter més acústic per poder-ho presentar a aforaments més petits, com claustres, patis o teatres”. Com bé comentàvem unes paraules més amunt, s’han adaptat a les exigències actuals i, inevitablement, es veu reflectit en el seu treball. També n’és una conseqüència directa, o indirecta, el rerefons del primer volum. “L’important és interactuar des del punt de vista antropològicament més humà, més espiritual”, explica Álvarez. Al que afegeix que la música “ens agermana i genera el sentiment de pertinença”, cosa que “amb la pandèmia s’ha fet molt palès”.

Això, però, assegura el cantat, no ha suposat un canvi d’estil en la seva música. “És més íntim, més domèstic”, el que el dota d’una gran honestedat perquè “les cançons acústiques no se sofistiquen, sonen com sonen”. “Tal vegada fa una certa introspecció personal pel que fa a la lírica i no és tan vitalista ni tan enèrgic”. Amb el primer volum també volen fer entendre que “totes les persones som iguals independentment de les màscares i dels egos que cadascú tengui”, idea perfectament plasmada a la portada del projecte, obra de la serverina Natàlia Fariñas. Així mateix, engloba la idea que “la música humanitza a les persones”. El vocalista d’Anegats reflexiona, i raona, que “tothom es pot emocionar amb una cançó independentment de les seves circumstàncies, tant si és ric com si és pobre, tant si és vell com si és jove”.

En Dragut, la Serra i una col·lecció d’èxits

Escut natural i mut ets es pulmó que dona salut
I dones por a qualsevol d’entre els més collonuts
Fins hi tot en Dragut va quedar ben fotut

“Tramuntana”, Móns Diferents, Anegats

La cançó “Tramuntana” és una de les composicions més conegudes i famoses d’Anegats. I, com no podia ser d’altra manera, sonarà diumenge al Claustre de Sant Domingo. És d’interpretació obligada. Per una banda, perquè és una de les “cançons més estimades” pels integrants del grup. I, per l’altra, perquè “parla de Dragut i allà hi ha la Serra”. Per tant, a Pollença, s’ha de cantar “més que mai”.

Ara bé, només serà una de les tantes lletres i melodies que entonaran Pep Álvarez (veu i guitarra), Jose Juan Umbert (guitarra, llaüt) i Paco González (baix). A les sis cançons que integren el primer volum de Retorn les acompanyaran els grans èxits del grup, com és el cas de “Tramuntana”. Tot i això, el públic no descobrirà encara cap detall de la segona entrega del disc. Que, com bé s’explica en aquest escrit, queden detalls per polir.

Retornen Anegats i retorna, també, el Mythical Festival

I és que el Mythical Festival té el privilegi que un grup com els Anegats doni el tret de partida a la seva edició més atípica. Comença aquest diumenge dia 13 de juny al Claustre de Sant Domingo. I Pep Álvarez reconeix que és una alegria “ser la primera banda que enceta el festival d’aquest any, que està sent difícil”. Tot i que explica que els imposa “respecte, però també il·lusió el fet que en Martí Morro” els hagi proposat.

Deim que és la seva versió més atípica, però per què? L’any passat no es va fer res per mor de la pandèmia. Cosa que no es podia repetir enguany, i per això varen decidir posar fil a l’agulla i enllistar un Mythical Festival diferent del que estàvem acostumats. En lloc de concentrar tota l’activitat en un sol dia, aquesta es diversificarà al llarg de l’estiu. Serà un cicle de concerts mirant de coincidir amb les festes de cada nucli urbà de Pollença. Encara, però, no acaba d’estar tot ben fermat. El que és segur és que el proper concert serà per les festes del Carme del Moll, concretament dia 10 de juliol.

El primer no segueix el mateix patró. La coincidència és que Anegats havia de venir a Pollença per presentar aquest disc i que en una enquesta sobre quins grups atreien a més gent realitzada per Som Pollença, els vencedors resultaren ser ells. El problema radica en el fet que no hi havia ni disponibilitat del Calustre ni disponibilitat del grup per realitzar el concert en unes altres dates. Així mateix, és necessari remarcar i destacar la tasca que s’ha fet des de l’Ajuntament municipal perquè tant aquesta actuació com el Festival siguin una realitat. Concretament la tasca de Mateu Soler, delegat de Joventut, qui pensava que després de la pandèmia els més joves gairebé no havien tingut cap esdeveniment dedicat per ells.

Mythical Festival, en peu des del 2017

Cartells del Mythical Festival

El fundador del festival és Martí Morro. I és precisament ell qui explica que tot va començar l’any 2017 quan “Balearslive estava produint el programa de televisió Metrònom”. I arran d’això, qui era el president de l’Associació de Veïns de Cala Sant Vicenç, Xisco Mas, li va proposar que aquell any organitzàs les festes majors de la zona residencial. Però hi havia condicionats. Un, era que la celebració finalitzàs relativament prest i, per tant, varen optar per fer el que popularment es coneix com a tardeo. Dos, que no es creàs botellades.

I vet aquí que a Morro se l’hi acudí la idea de fer un festival de música pop – rock que els hi dugués un públic adult. “I així va ser; el primer any varen començar amb bandes conegudes a escala nacional com va ser La Granja i va ser un èxit de gent i de repercussió mediàtica”. Així mateix, el creador del Mythical recorda que era un concert familiar i que no s’havia fet mai. És per això, que aquell 2017 varen optar “per muntar un castell inflable pels infants” i “un poc de fira gastronòmica amb food trucks“.

Després de l’èxit de la primera edició, que va congregar 1.000 assistents, es va decidir anar més enllà. I es van arriscar a dur una banda de Madrid, Burning, “una banda que era mítica en els anys 90”. Als anys següents es varen decantar per la música local, tot i cercar que haguessin tingut un cert impacte nacional i que haguessin estat mítics, tal com indica el nom. Mythical de mític. Al festival també hi han actuat Montengro i Old Noise, entre altres bandes reconegudes.

Bandes emergents i locals

Martí Morro posa en relleu que a tots els Mythical Festival hi ha hagut sempre una banda emergent de Mallorca. Enguany, incús, podria ser de Pollença. “Creim que ningú pot arribar a ser mític si no li donen l’oportunitat de començar i donar-se a conèixer”. Intenten, també, que hi hagi molta presència d’artistes locals. Com ha estat el cas de Roulott, The Surfin’ Limones o Xanguito.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X