ReportatgesVídeo

Un viatge a través de la vida de Can Morató

L'antiga treballadora Maria Capllonch, l'historiador Jaume Llompart i el director general de Colonya, Biel Bauzá, ens ajuden a dibuixar la trajectòria del que fa uns anys era una fàbrica de catifes

El temps no perdona i, inevitablement, les coses canvien amb el pas de la vida. Per sort, però, la història té memòria i consciència, el que la converteix en una eina forta de continuïtat. Un exemple molt clar és el de l’emblemàtica fàbrica de Can Morató, i per això, avui feim un viatge a través de la seva llarga vida.

L’any 1922, un matrimoni forà arribà a Pollença per aixecar una indústria tèxtil on varen  treballar aproximadament unes 80 dones i, en menor quantitat, alguns homes que teixien, feien rodets i dibuixaven els dissenys de les catifes fins a principis de la dècada del 1960. Entre altres, destaca la curiositat que una sirena marcava el canvi de tron, la qual se sentia arreu del municipi. De tot això, hi ha memòria documental i resta la valuosa memòria viva. Gràcies a aquest fet podem conèixer millor què s’hi feia i quines eren les condicions de treball. A més a més, Maria Capllonch recorda anècdotes, moments especials i com era l’edifici durant aquells anys. Per completar el testimoni, també comptam amb el coneixement de l’historiador pollencí Jaume Llompart.

Tot i que al segle passat va ser una fàbrica de catifes, activitat que començà, en realitat, al convent de Sant Domingo, es calcula que el 2024 es converteixi en la seu de Colonya. En aquest cas i tal com explica el seu director general, Biel Bauzá, faran un canvi d’ús, però mantindran les característiques arquitectòniques. També tenen la voluntat de conservar i donar a conèixer la història del que fou Can Morató als seus inicis.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button