PolíticaVídeo

Armengol, reclama al Govern espanyol un tracte preferencial per les Balears

La presidenta del Govern celebra el fons de contingència de 16.000 milions d’euros per a les comunitats, però demana que el repartiment segueixi criteris d’impacte de la crisi i respongui als “sacrificis” realitzats per les Illes Balears

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat al Govern espanyol un tracte preferencial en els mecanismes d’impuls de l’economia que promou l’Estat. En aquesta línia, tot i que ha apuntat que els 16.000 milions d’euros del fons no reembolsable anunciats per l’Executiu central són “una primera passa”, ja que donen compliment a la demanda que es va traslladar des de les Illes Balears per tenir un fons específic de contingència per a les Comunitats Autònomes, també ha demanat que el seu repartiment segueixi criteris d’impacte de la crisi. Armengol ha reivindicat que les Illes Balears “necessiten que aquests recursos facin front a la realitat del sacrifici de la nostra economia”.

Si bé Espanya preveu que la caiguda del PIB sigui d’un 10% a nivell estatal, els estudis del Govern de les Illes Balears preveuen una caiguda tres vegades més gran, del 30% del PIB, per a la comunitat. “És un enorme cop a l’economia de les Illes. Per això les nostres mesures les pactam amb sindicats, empresaris i agents socials, però també necessitam el Govern espanyol i els recursos de la UE”, ha apuntat. “És més fonamental que mai que treballem de forma junta i que s’entengui que les Illes Balears, que sempre han estat un territori molt solidari, ara necessiten un tracte especial”, ha explicat Armengol, en relació a què les Balears estan estretament lligades al sector serveis, i en concret al turisme. També ha subratllat que van decidir tancar-se des del primer dia, suposant “molts sacrificis”.

Així ho ha traslladat al cap de l’Exectiu central, Pedro Sánchez, en la reunió que, com cada diumenge, manté amb tots els presidents i presidentes de les comunitats autònomes.  Armengol ha insistit que “el repartiment s’ha de sotmetre a criteris no només de despesa sanitària, sinó també entenent el cop econòmic i social que causa la crisi a territoris com el nostre”.

En la mateixa línia, la presidenta ha insistit que el Govern central ha de permetre que els romanents dels consells insulars i ajuntaments de les Illes Balears es puguin gastar sense cap límit. Segons ha explicat Armengol, la voluntat de Sánchez és que els romanents es puguin dedicar a les competències que són pròpies de les administracions locals. Demà dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es reunirà amb els consellers i conselleres de l’àrea de les diferents comunitats per tractar aquestes qüestions.

Flexibilitat als ERTO

Armengol ha reclamat de nou a Sánchez, en la mateixa direcció que altres comunitats autònomes, que els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) al sector serveis es puguin allargar fins a octubre amb els mateixos avantatges que els de força major. En tot cas, ha demanat que quan passin a ser ERTO per causes productives, puguin donar una capacitat de flexibilitat perquè les empreses es puguin anar reorganitzant sense perdre avantatges a mesura de la feina disponible. “Són mesures que mantenen la protecció dels treballadors i la viabilitat de les nostres empreses, de manera que siguin suficientment flexibles perquè els treballadors visquin amb un mínim de qualitat”, ha apuntat.

De la mateixa manera, Armengol ha recolzat la nova injecció de liquiditat de l’ICO a petites i mitjanes empreses i a autònoms i també ha demanat que pugui tenir continuïtat, amb més facilitats en l’accés a crèdit per al teixit productiu de les Illes Balears.

Evolució positiva de la malaltia

Armengol també ha destacat les dades positives en relació a l’avanç de la COVID-19 a les Illes Balears, recordant que el 70% de les persones que han donat positiu ja estan curades. Això sí, ha apel·lat a no “abaixar la guàrdia” perquè si la ciutadania manté la responsabilitat mostrada fins ara “podrem anar avançant més ràpid en el plantejament de desescalada”.

Les Illes Balears estan preparades perquè Formentera pugui començar la Fase 1 del desconfinament demà dilluns mateix i, si el Govern central ho accepta finalment, que Menorca i Eivissa també puguin avançar-se en aquest procés. Armengol ha recordat que estan “tots els protocols preparats”, que a Formentera s’incrementaran els controls als passatges que es desplacin fins a Eivissa, i que s’ha treballat de manera coordinada amb els consells insulars i ajuntaments, sempre a partir de les recomanacions fetes pel grup d’experts sanitaris en el procés de desescalada de les Illes Balears, per poder garantir la viabilitat d’entrar abans a la Fase 1.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button