Opinió

Willkommen crisi turística

"Esperem que els grans empresaris també se'n recordin dels seus treballadors"

A ningú se li escapa que vénen temps foscos després de la crisi humanitària que estam vivint. Cada vegada és més freqüent escoltar conversacions entre aquella gent que va a treballar o que es troba en el supermercat sobre les cancel·lacions del lloguer de xalets, les persones afectades per ERTEs o la dificultat de generar ingressos econòmics en un futur pròxim. Aquestes situacions són normals si tenim en compte que vivim en un país on el turisme representa el 15% del Producte Interior Brut (PIB), és a dir, de tot allò que es produeix al país durant un any. Com tots sabem, a les Illes Balears vivim principalment del turisme: aquest sector econòmic representa, aproximadament, el 36% de l’economia balear, fet que pot provocar una caiguda en altres sectors econòmics degut als principis del consum i a les regles del mercat.

Habitatge Turístic Vacacional

Aquestes situacions són normals si tenim en compte que vivim en un país on el turisme representa el 15% del Producte Interior Brut. A les Illes Balears vivim principalment del turisme: aquest sector econòmic representa, aproximadament, el 36% de l’economia balear

En relació amb les dades mencionades, el lobby turístic s’ha expressat amb gran preocupació, ja que, com manifestava el seu president, Gabriel Escarrer, “ens durà molt de temps en recuperar-nos” de la crisi. És per això, que des de l’associació de grans empresaris turístics demanden mesures tals com els pagaments fraccionats d’impostos, àmplies línies d’avals o cobertura jurídica per renegociar els lloguers turístics. Esperem que els grans empresaris també se’n recordin dels seus treballadors i destinin part dels seus grans ingressos a ajudar-los en aquesta difícil situació.

Així, si durant aquests anys enrere els beneficis anaven creixent a un ritme extraordinari i els sous dels treballadors seguien igual, tal vegada ara que estem en una situació de necessitat és el moment de replantejar-se la política de creixement i de recursos humans de les dites empreses. Un exemple el podem trobar aquests dies a l’empresa de xocolata Valor, que ha apujat el sou als seus treballadors un 20% degut a l’augment de les ventes. També al Corte Inglés, que va decidir pagar un complement als seus treballadors afectats per un ERTE a fi que, a més a més del 70% de la prestació del Ministeri de Treball, rebin un 30% de salari i així obtinguin el seu sou íntegre.

Per sort, ens trobem en una situació sanitària envejable a altres punts del país

Tots els camins ens duen a plantejar-nos si hi haurà temporada 2020, ja que l’esdevenir dels dies ens duu a un pessimisme cada vegada més estès. És per això que la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, recentment ha sol·licitat que es dugui a terme un ‘desconfinament’ diferenciat per comunitats autònomes. El motiu radica en que, per sort, ens trobem en una situació sanitària envejable a altres punts del país. I és que, pot ser que aquells qui auguraven fa uns anys que jugaven a una sola carta l’economia balear, no anaven tan errats.

Tal com va reconèixer la presidenta Armengol, tota criss és una oportunitat en referència a incentivar altres sectors econòmics d’interès de les Illes, però cal recordar que si les oportunitats no s’aprofiten, no serveixen de res. Per desgràcia, ara mateix no es pot fer res a curt termini en aquest sentit, ja que el turisme provoca uns de 200.000 llocs de feina. Tal vegada és una d’aquelles tasques (polítiques) que, com que són del futur, vas deixant de banda perquè ho resolgui el pròxim polític que arribi. I, al final, mai es fa.

Així, cal recordar que en la crisi econòmica del 2008, el turisme va ser el sector que millor va aguantar dintre de l’activitat laboral balear

Curiosament, tot i la falta de diversificació econòmica, el ressorgiment del turisme potser sigui la salvació d’una rescissió econòmica major. Així, cal recordar que en la crisi econòmica del 2008, el turisme va ser el sector que millor va aguantar dintre de l’activitat laboral balear i que a la vegada va ajudar aquells àmbits més perjudicats. Seria interessant saber les opinions d’aquells manifestants de mesos enrere, qui demanaven la paralització del turisme amb prohibicions d’entrades, ja que aquella mesura, que tal vegada hagués protegit la riquesa dels balears d’aquesta situació actual, ara seria un impediment per una futura salvació.

Destacar iniciatives populars com la del consum local o la de viatjar dintre del país, propostes populars però a la vegada perilloses davant la possibilitat que els nostres veïns facin el mateix i anem cap a un estancament de l’economia encara major. En l’àmbit més local, Pollença es veurà perjudicada degut a la seva gran planta hotelera. També a totes aquelles persones que tenen xalets i que, en moltes ocasions, utilitzaven les respectives rentes per aspectes tan bàsics com pagar la hipoteca o els estudis dels seus fills.

Una de les claus de l’èxit del turisme en el futur serà generar confiança, fent així que el turista que decideixi venir a les Illes Balears es trobi segur i se senti en un entorn d’higiene fora de possibles contagis. Igualment, serà necessària la participació activa de tots els ciutadans en la reactivació de l’economia, ja que el creixement i la recuperació només vendran amb la tranquil·litat dels mercats i un consum individual actiu.

Miquel Cifre

Etiquetes
Mostra més

Miquel Cifre

Màster d'Advocacia, jurista i politòleg

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
Close
X