OpinióPolítica

JORNADA DE REFLEXIÓ

Arriba una altre vegada la cita electoral, un altre diumenge en el que exercí un dels nostres drets més importants, últimament quasi una tradició. Si parlau amb molts del vostres padrins veureu la importància de dur a terme un fet intranscendent a dia de avui, però vital anys enrere.

En aquesta societat diversa y plural, més encara al nostre poble, podem veure des de el ciutadà enrabiat amb motiu amb la situació actual, fins el que no entén tanta crispació i desordre. Es per això que pot ser es digui que és la festa de la democràcia, doncs ja em direu a quin lloc es podria reunir gent tan diversa si no fos amb una festa.

El diumenge pareix que serà una de aquelles cites que esdevindran molts fets del futur, i no tan sols els obvis com pugui ser Catalunya. Tot i que l’actualitat pareix ser monotemàtica, en aquestes eleccions es decidiran altres temes de vital importància com pugui ser el desafiament mediambiental, el model territorial, alguns drets socials, la societat on viurem, o com desenvolupar la nostra economia.

Entrant dins del bessó de la qüestió es plantegen altres dubtes en torn als resultats electorals que indubtablement afectaran a temes mencionats anteriorment. Així, el diumenge vespre podrem saber quin es el llit de Ciutadans, es a dir, fins on pot baixar abans de estar en una situació crítica de sostenibilitat del partit polític. En correlació a aquesta baixada tan important de escons que prediuen les enquestes, veurem com creix un partit polític nou dins de la societat y de la ideologia de la dreta, com es Vox. Més enllà de defensor encoberts, i detractors escandalitzats, ens trobam en una situació que se està expandint arreu del món, com pugui ser als Estats Units amb Donald Trump, o els nous líders polítics de Itàlia. D’acord amb el que han publicats els mitjans de comunicació, pareix ser que tot i que els blocs d’esquerra i dreta quedaran més o manco iguals, les forces polítiques dins d’aquest sofriran importants canvis. Igualment, per altre part, podrem veure com es manté el Partit Socialista després de no aconseguir obtenir un resultat positiu en la presa de candidatura del president, i de mesures polítiques que no han deixat indiferent a ningú. En relació a n’aquest partit, s’ha de tenir en compte el seu soci predilecta com es va dir en el passat i veure que passa amb Unides Podem, que després de un breu però intensa legislatura, una organització interna convulsa, i unes enquestes punxants sembla ser que tendrà molt a dir en un nou futur govern.

En els debats post electorals podrem analitzar com la societat dicta la carrega de culpabilitat de unes noves eleccions entre els dos partir majoritaris de l’esquerra. Així, en relació a n’aquesta responsabilitat, també es podrà veure si la ideologia de la dreta té la força suficient per governar. Pareix ser que més enllà dels tres partits majoritaris, no hi haurà moltes forces minoritaris dispostes a sumar, doncs dins de la dreta hi ha partits que abracen diferents punts del ventall ideològic però tots encaminats a ser o parèixer el més dur. Es per això, que els electors a l’hora de votar hauran de fer-ho també en clau de blocs ideològics, ja que més enllà de les preferències personals, pareix evident que els partits polítics es veuran en l’obligació de pactar, tot i que pot ser ho tenguín que fer tapant-se el nas.

Per altre banda, i tot i que és un tema que pareix apte per anar a dormir, s’ha de tenir en compte els vots al Senat ja que en l’important situació territorial en que ens trobam i el desafiament de les mesures polítiques sobre Catalunya, faran que aquesta Camara tengui un major protagonisme.  Finalment, i després de una actualitat xocant, uns polítics que semblen no estar a l’altura de les expectatives de la societat, i uns electors cada vegada més crispats, sembla que l’abstenció creixerà significativament, almanco dins del sector ideològic de l’esquerra. Més enllà de partits polítics, líders i  actualitat, és vital que la participació no baixi, si no que a més creixi, ja que davant de grans problemes d’Estat, el més important es comptar amb el recolzament dels ciutadans. No es poden aplicar grans polítiques sense saber que en pensen qui els han de suportar. Tant de bo, la participació sigui majoritària i que després de les eleccions es comenci a treballar per un govern responsable i ferma, per que realment sigui una festa de la democràcia.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button