Salut

Avui és el dia mundial contra el càncer, pensa que la teva salut és el més important 

Dia 4 de febrer és el dia contra el càncer una malaltia que s’endú a l’any unes 110.000. D’ençà que la Covid va començar a campar entre nosaltres s’han relegat a un segon pla altres malalties que no hauríem d’oblidar, perquè encara que ara no apareguin al “prime time” continuen sent notícia.

La majoria de les persones quan senten la paraula càncer l’associen amb una malaltia perillosa amb un desenllaç fatal. Però des dels anys setanta, el percentatge de supervivència s’ha multiplicat per tres gràcies sobretot a un diagnòstic precoç.

Avui us volem informar d’alguns símptomes del càncer que poden passar desapercebuts, recordeu un diagnòstic precoç salva vides.

La majoria de les persones amb càncer experimenten pèrdua de pes en algun moment. Si perds pes de forma inexplicable de cinc kg o més pot ser un primer signe.

Gairebé totes les persones amb càncer experimentaran febre en algun moment, especialment si el càncer o els seus tractaments afecten el sistema immunitari.

L’esgotament extrem que no millora amb el descans, pot ser un símptoma important a mesura que el càncer progressa.

Alguns càncers poden causar canvis en la pell que es poden veure, com pot ser la hiperpigmentació, la coloració groguenca de la pell i dels ulls, l’enrogiment de la pell i el creixement excessiu de borrissol.

El restrenyiment, la diarrea o un canvi en la grandària de la femta fecal per un temps prolongat pot ser que sigui un signe de càncer del còlon.

També hem d’estar atents a les petites ferides que no cicatritzin en més de quatre setmanes.

Per altra banda, molts càncers es poden palpar a través de la pell. Una massa o enduriment pot ser un signe primerenc o tardà de càncer.

Per últim, una tos persistent pot ser que sigui un signe de càncer. L’aconsellable és visitar al nostre metge si portem patint-la més de tres setmanes.

Has de tenir cura de la teva salut, si sent que qualque cosa no funciona correctament, ves al Metge i fes-te una revisió. 

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button