MunicipiSalut

Èxit de venda de test d’antígens a les farmàcies de Pollença

Així han anat les primeres 24 hores de l'inici de la venda d'aquest producte diagnòstic

Ja és possible comprar a les farmàcies test d’autodiagnòstic de Covid-19, tant les proves ràpides d’antigen, com tests d’anticossos, sense necessitat de recepta.

Tan sols fa 24 hores que ja és possible comprar en farmàcies els tests ràpids d’antigen, que permeten identificar sospites de casos positius en el moment en què es realitzen.

Aquests tests d’autodiagnòstic no poden ser considerats per al diagnòstic de confirmació d’una infecció activa. En el cas de resultar positives han de confirmar-se en un centre sanitari amb una PCR o una prova d’antígens d’ús professional, realitzades per un professional sanitari.

Tampoc serveixen per a l’obtenció d’un certificat de viatge, per a això cal demostrar que s’està vacunat o presentar una prova diagnòstica d’infecció activa, una PCR o un test d’antígens professional.

De moment, hi ha un total de nou productes a la venda que estan autoritzats per a ser venuts a Espanya sense recepta. De moment s’han posat a la venda amb un preu que oscil·la entre els 6 i els 13 euros.

“Moltes vendes” en el primer dia a les farmàcies del municipi

Des de Som Pollença, hem parlat amb diferents farmàcies de Pollença i d’Eu Moll i totes han coincidit amb el mateix: bon inici de venda d’aquest producte d’autodiagnòstic.

Ens han explicat que “des de feia setmanes entraven per demanar-mos si en teníem o quan les duríem, la veritat hi havia molta gent que estava esperant el ‘sus’ per poder-los comprar”. Aquestes primeres hores “ha vengut molta gent per al seu test”. Per altra banda, una altra farmàcia del municipi considera que aquestes primeres hores de venda han estat “fluixetes, però la previsió és que en els pròxims dies augmenti la demanda”.

Referent al públic ens conten que sobretot han vengut “grups de feina i estrangers” i la preocupació més gran amb la qual coincideixen diverses farmàcies és que “els proveïdors no tenen molt d’estoc i intentarem no quedar-mos sense material, però feim el que podem”.

Com s’utilizen els test i com actuar en cas de sortir positiu?

L’ús d’aquests tests està indicat en la primera setmana des de la sospita d’infecció. En vuit dels nou test autoritzats a Espanya la mostra es recull mitjançant un hisop que s’introdueix en fosses nasals, però no a tanta profunditat com en les proves d’antígens professionals. Un dels tests fa servir saliva en lloc de mostra nasal.

En qualsevol cas, s’han de seguir les instruccions de cada fabricant i fer el test quan s’obtingui la mostra, per evitar que s’alteri o degradi.

El funcionament és senzill, la interpretació de resultats és la següent:

  • Resultat positiu: en realitzar la prova apareixen clarament dues línies horitzontals de color: la línia de test (T) i la línia de control (C).
  • Resultat negatiu: en realitzar prova apareix una única línia horitzontal de color: la línia de control (C).
  • Resultat invàlid: en realitzar el test no apareix cap línia de color, o bé es visualitza només la línia T, però no la C. En aquest cas la prova no és vàlida.

Si el resultat és positiu, hauràs de posar-te en contacte amb el teu centre de salut per valorar la seva confirmació mitjançant una prova. Recorda que aquests tests només són de sospita, no de diagnòstic. Fins que no es confirmi, has d’actuar com si estiguessis infectat: quedar-se a casa, aïllar-te de la resta de convivents, mantenir les distàncies de seguretat en qualsevol cas i estar atent a l’aparició de símptomes.

A més, si el resultat és negatiu, però la sospita segueix existint has de consultar amb el centre de salut per valorar què fer.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button