Salut

Espanya suspèn la vacuna AstraZeneca a menors de 60 anys

Sanitat i les comunitats autònomes decideixen limitar el fàrmac d'Oxford a persones d'entre 60 i 65 anys després que Europa incorporés els trombes com a efectes secundaris

L’estratègia de vacunació va fer ahir un tomb en qüestió d’hores. Espanya va decidir reservar les dosis d’AstraZeneca a majors de seixanta anys. Es tracta d’un canvi radical: l’administració del fàrmac desenvolupat per la Universitat d’Oxford estava fins fa setmanes limitada a menors de cinquanta-sis anys. Després es va ampliar a persones d’entre 56 i 65. Ara, després d’una nova investigació sobre desenes de casos de trombes entre vacunats amb el sèrum britànic, el Consell Interterritorial, no sense fissures, va acordar que només els majors de seixanta anys rebran aquesta vacuna.

Actualment, només s’està vacunant a alguns treballadors essencials per sobre de 65, no a població general. Sí que l’està rebent població general entre 60 i 65, de la que hi ha a Espanya, amb dades de l’INE, una mica més de tres milions de ciutadans. I en aquest moment estan encara sense administrar al nostre país, segons el reportat per les comunitats, 1,1 milions de dosis d’aquesta farmacèutica.

I si ja he rebut la primera dosi?

La ministra Carolina Darias, en roda de premsa, no va poder assegurar que les persones menors de 60 que han rebut la primera dosi vagin a poder rebre la segona. El temps entre les dues pautes recomanat a Espanya és de dotze setmanes i ara mateix hi ha 2,1 milions de persones que han rebut la primera (els que hagin passat la COVID-19 els últims 6 mesos no necessiten la segona per completar la seva immunitat, segons l’estratègia nacional). La seguretat de la segona dosi d’AstraZeneca en aquest col·lectiu és una “possibilitat que cal valorar”, segons la ministra, tant en la Comissió de Salut Pública com en l’àmbit europeu. “Alguns estudis apunten a donar-los una altra vacuna. Hem d’esperar”, va manifestar Darias.

Així, des d’aquest dijous la vacuna de Astrazeneca s’administrarà únicament entre les persones de 60 i 65 anys en totes les autonomies.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X