Salut

De la grip espanyola a la covid-19: es repeteix la història?

Un centenari més tard, es repeteix la història

La grip de 1918 es va batiar com grip espanyola. Es diu que el pacient zero poder haver sorgit a Kansas (Estats Units), dins d’un centre d’instrucció militar. Altres teories apunten que el virus podria haver-se originat en 1917, a la Xina o França. Però, independent a les teories, què ha après la humanitat després d’una pandèmia que va acabar amb la vida de més de 50 milions de persones a tot el món?

Un historiador de medicina, Mark Honigsbaum, ha advertit que el coronavirus podria arribar a infectar fins al 80 per cent de la humanitat, amb una taxa de mortalitat molt similar a la de la pandèmia de la grip espanyola. No obstant això, encara que la història semblés repetir-se, hi ha lliçons que la grip de 1918 ha deixat al món i que podrien ser aplicades avui dia per salvar vides.

Per altra banda, pareix repetir-se ja que el 1918 es va dir que era un refredat sense importància, segons diversos historiadors, i que no arribaria a més, fins que els sistemes sanitaris van deixar de donar a bast, de la mateixa manera que ha passat aquest any. I un altre fet similar és que en 1918 es van prendre mesures per contenir el virus molt similars a les que s’han aplicat davant el nou coronavirus i, a l’igual que ara, qui no les han dut a terme han estat els primers a contagiar-se. Per exemple, el 1918, la majoria de les persones que van evitar reunions massives, van respectar els tancaments de llocs públics i fronteres, van poder sortir ben parats de la pandèmia.

Superar el virus

La grip espanyola va arribar a la seva fi pel desembre de l’any 1920, després de dos anys de morts i malaltia. Justament, 100 anys més tard, hem viscut la pandèmia provocada per la covid-19. Les accions com la prevenció i la contenció van ser i estan sent clau per disminuir els casos. Diferents metges i investigadors afirmen que una pandèmia s’acaba quan la transmissió de virus està sota control i els casos disminueixen a un nivell molt baix. Això, podria succeir en un futur -esperem que no molt llunyà- amb ajuda de la vacuna contra la covid-19.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button