Salut

Els grans enemics de nins, nines i pares a la tornada a l’escola: els polls

Descobreix els diferents mites i creences que hi ha sobre aquest inquilí capil·lar

Ja han començat les classes i ells també volen tornar a les aules. T’estic parlant d’uns petits éssers que mesuren entre 3 i 4 mil·límetres i que són un clàssic de tots els anys entre els més petits.

“Em pica el cap”, és la frase temuda per molts pares al llarg del curs escolar, perquè la majoria de les vegades vol dir que tenen “una altra vegada polls”. A vegades, les eines que usem per combatre’ls no són les adequades. Per això, parlarem de creences, mites i consells sobre aquest inquilí capil·lar tan molest.

Per començar, parlarem un poc sobre aquest paràsit. Se sap que el poll diposita fins a deu ous al dia. S’alimenta de sang humana que s’extreu del cuir cabellut i viu un màxim de 30 dies. Per la seva banda, els ous tarden 15 dies a convertir-se en poll. La infecció per polls es denomina pediculosi i causa picor i irritació sobretot darrere de les orelles, al clatell i en la part posterior del coll.

Creences i mites

Per sustentar tot el que direm, ens hem basat en les paraules d’un conegut dermatòleg: el doctor Jesús María Kareaga. Qui parla de cinc mites i els rebat. Anem a veure’ls:

  • Els polls volen d’un cap a un altre”. No tenen ales, ni tan sols salten. Caminen ràpid i mitjançant el pèl. Per tant, es contagien quan es junten caps. Els nens solen ser més propensos al contagi perquè solen tenir més contactes entre si.
  • Els polls prefereixen els cabells llargs“. Aquests insectes no fan fàstics a cap tipus de tall de pèl. El que passa és que amb els cabells llargs tenen més espai per anar al seu aire. D’altra banda, sí que està demostrat que portar els cabells recollits dificulta la transmissió, explica.
  • Els agrada el pèl brut“. No els afecta la falta d’higiene. Resisteixen fins a 50 graus de temperatura, de manera que portar el cabell net o realitzar molts rentats no és una garantia de protecció davant d’ells.
  • Els animals transmeten els polls“. Els polls que afecten les mascotes no són els mateixos que el dels humans. És a dir, els que infecten gossos o gats no poden sobreviure en els nostres caps, ni al contrari.
  • Els polls provoquen malalties“. Els polls no porten ni propaguen malalties. No obstant això, gratar-se contínuament pot ocasionar ferides que poden infectar-se.

L’OMS com a mesura de prevenció recomana encara que els menuts de la casa no tinguin polls, passar-los la llemenera pel cabell al mínim un cop per setmana.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button