Pollença

Aina Lorente, dama 2021: “tenc una mescla de sentiments: em sent trista però amb molta il·lusió”

Ballarà acompanyada del seu germà, Josep Lorente, en el seu primer any com a Cossier

Aina Lorente Cifre és l’encarregada d’encarnar enguany a la Dama dels Cossiers, un ball que serà un dels pocs actes que es celebraran el dia de la Patrona. Parlam amb ella perquè ens conti com es presenta aquest dia tan especial però tan diferent a la resta d’anys alhora, per haver de conviure amb la pandèmia.

  • Com serà enguany el ball dels Cossiers?

Tots sabem que enguany serà diferent als anys passats. Per això, vam demanar que, respectant les mesures de seguretat, es poguès celebrar de la forma més parescuda a l’habitual. En principi i, si la situació no empitjora, els balls es faran a tots els escenaris on es fan sempre, respectant les normes i aforaments.

  • Quines mesures de seguretat s’implantaran?

Tot està per determinar ja que depèn de com avanci la situació sanitària en les pròximes setmanes però, de moment, es controlarà l’aforament del públic i els demanam que, per favor, siguin responsables i col·laborin, que intentin no acumular-se en un mateix lloc si veuen que ja hi ha una gran quantitat de gent i que mantinguin la distància de seguretat.

  • S’ha comptat amb la teva opinió, en algun moment, a l’hora de decidir si volies ser la Dama d’aquesta Patrona 2021 tot i haver-hi unes condicions un tant peculiars?

Si. Quan van donar llum verda a la celebració dels Cossiers, es van posar en contacte amb jo i em van demanar si volia continuar essent la Dama, tal i com havia de ser l’any passat. La meva resposta va ser clara: jo si volia ser la Dama però amb la condició que, sempre que la situació pandèmica ho permetès, volia fer tots els balls habituals i, a poder ser, sense mascareta, ja que és molt complicat per l’esforç que fas, ballar amb ella.

  • Com ets sents al ser la Dama d’un any tan atípic?

Tenc una mescla de sentiments. Per una part em sent trista, ja que a tota dama li agradaria poder ballar en una Patrona així com toca. Però per altra part, des que vam començar els assatjos, la il·lusió i les ganes van anar creixent i hem de mirar la part positiva i veure-ho com que, el fet que sigui diferent als altres anys, també fa que sigui especial ja que, a més a més, serà dels pocs esdeveniments que es facin dia 2 d’agost.

  • I els Cossiers, tenen ganes de tornar a ballar? Com són els assatjos?

Si, sense cap dubte. Tot i que serà distint, han estat un any fora ballar i ja tenen ganes de tornar. Si hi ha algun cossier que enguany no balla, és per raons alienes a la presència de la covid, ja que per res això ha fet que tenguin menys il·lusió de ser-ho.

Els assatjos intentam que siguin com han estat sempre. Procuram dur la mascareta posada, a excepció de quan estam en espais a l’aire lliure que, si a algú se li fa difícil ballar amb ella, se la pot llevar.

  • Fa dos anys que van treure el paperet amb el teu nom el dia del sorteig de la Dama. S’ha fet llarg aquest temps?

Si i no. Si, perquè no veia el moment que arribàs el dia. No, perquè no ha estat fins fa poc que hem tengut una resposta segura a si es ballaria o no enguany i, per lo tant, no ens havien posat una data fixa, ja que depenia de com evolucionàs la situació sanitària.

  • Balles amb algun cossier especial per a tu?

Si! Amb el meu germà, Josep Lorente. Ell cada any era qui feia sonar la música dels Cossiers amb els xeremiers però, enguany, ho ha deixat per ser cossier. Serà el seu primer any.

Aina Lorente assatjant front el seu germà, Josep Lorente
  • Què passarà amb el tradicional refresc a ca la Dama?

Bé, això tal vegada és un tema més complicat pels temps que corren. El ball davant ca nostra es seguirà fent. El que encara està per veure és si es podrà fer refresc o no, lo qual fins al darrer moment no es sabrà però, tot i així, estic pensant diferents alternatives.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button