Política

Després de les eleccions municipals, Pedro Sánchez convoca ara eleccions generals

Després dels grans canvis de governs municipals, ara hi ha l'expectativa sobre el nivell estatal

Si tot just un assimilava els canvis polítics ocorreguts ahir tractant de veure quins canvis poden ocórrer a Pollença, però sobretot a nivell autonòmic i de país, el president de govern ha anunciat la convocatòria de noves eleccions pel 24 de juliol.

Cal veure com el canvi de color polític afectarà a les nostres vides: quina nova gestió dels recursos, del turisme, de la vivenda, del medi ambient, etc. proposarà una idea que s’intueix radicalment diferent a la que s’estava proposant per part de l’esquerra. Si bé de les idees i l’alta teoria que pot haver-hi darrere dels partits fins a l’aplicació fàctica d’aquestes voluntats n’hi ha un tret moltes vegades insalvable, ara la bretxa versarà no sols en aplicar aquestes idees sinó en substituïr unes voluntats que tenien a veure en una idea sobre allò públic, la vivenda, la llengua o per exemple el clima per altres que es veuen en un fort conflicte amb les anteriors.

Només veient els programes polítics d’unes i altres formacions, es pot veure que la opció de la dreta es veu vinculada amb el creixement econòmic i la iniciativa privada mentre que, per part de les opcions d’esquerra, hi havia propostes relacionades amb la sostenibilitat i fins i tot el decreixement. Serà realment visible el canvi de les idees que volien transmetre uns respecte la dels altres? Notarem els ciutadans aquesta percepció?

Aquest canvi d’ideologia política pot estar encara més a prop i a major escala degut a la convocatòria d’eleccions generals anunciada avui. Per què haurà avançat Pedro Sánchez les eleccions? És fruit de veure el descontent de la gent reflexada en les votacions d’ahir, que han canviat radicalment el bàndol i castigat a qui governava, o és una estratègia per mobilitzar novament l’esquerra de cara a les generals, fent veure que si no es vota en massa una idea forta d’esquerres es corre el perill que la ultradreta arribi a governar el país?

Com hem dit, la majoria de vegades, de les idees als fets hi va molt, i canviar un model de país i la seva mentalitat és un canvi molt progressiu i que s’aconsegueix darrera de moltes petites accions legislatives. Tot i això, tot i les constants batalles dialèctiques en que pugnen dretes i esquerres, esperem que hi hagi punts clau de col·laboració comuna per a assegurar-nos un camí de futur conjunt i en bona direcció: la preocupació per mitigar els efectes del canvi climàtic, la lluita per un creixement econòmic que ens beneficii a tots sense crear grans bretxes socials, el desenvolupament cap a una cultura fomentant el respecte mutu… tant de bò esquerres i dretes, més enllà del renou sobre disputes ideològiques, siguin capaçes de compartir el timó d’un mateix vaixell sense fer-lo virar sobtadament i que naufraguem tots.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button