El PiEntrevistesMunicipiPolíticaPollençaTots per Pollença

Tomeu Cifre, enginyer agrícola, reflexiu i enamorat del seu poble

Coneixem des d'un punt de vista més personal a l'exbatle del municipi

La present entrevista forma part d’un cicle d’entrevistes de Som Pollença on coneixerem a tots/es els candidats a la batlia de Pollença de cara a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig de 2023. Els pròxims dies les acabarem de publicar totes. L’ordre de difusió no té cap sentit, únicament l’adaptam a qüestions d’agenda. Dit això, continuam el cicle amb el candidat a batle Tomeu Cifre.

Qui és Tomeu Cifre?

Tomeu és de pares pollencins, a sa mare la coneixen com na Joana de Ternelles o de Can Pontico. Son pare, fou una persona summament lligada a Pollença que, malauradament, va morir fa pocs mesos. I és d’ell, precisament, de qui Cifre ha tret moltes coses.

“Mon pare em va inculcar el seny. Ell, a l’hora d’actuar, aplicava el sentit comú. I jo intent aplicar-lo sempre a la vida”

Tomeu Cifre

De sa mare, ha heretat la disciplina i la visceralitat. “És una persona amb caràcter, com jo”. Encara que també sap com actuar, sobretot quan “una decisió meva pot afectar a tercers”. Ens remarca que, “independentment de l’aparença que pugui tenir, sempre pens i reflexion“. Continua, “crec que les decisions s’han de cuinar, s’ha d’esperar i pensar-les; això sempre m’ha donat bons resultats”.

“Estic molt content de l’educació que he rebut a ca nostra i també en l’àmbit docent”

Tomeu Cifre

A més, sempre ha estat el gran de tres germans i -també dels cosins- i això “marca; sempre esperen més de jo i m’ha generat inconscientment un major sentit de la responsabilitat”, sentència.

Estudis a la ciutat comtal i enyorança per la terra estimada

Cifre va anar a l’escoleta a l’actual edifici de la policia local, més tard va anar a Monti-Sion i el batxillerat el va fer entre Sant Francesc a Inca i l’IES Guillem Cifre de Colonya. Quan va haver de triar cap a on encaminar la seva vida va apostar per una de les seves passions: l’enginyeria agrícola.

Va cursar els seus estudis entre Vic i Barcelona i, en tornar, va fer el servei militar al Port de Pollença mentre ho compaginava fent el Treball Final de Grau. Però la realitat era que ell “mai ha estat còmode fora de Pollença”, ens conta.

Quan va acabar, va trobar feina tot d’una i ara fa 23 anys que és funcionari de la CAIB com a enginyer agrícola. “La meva professió sempre m’ha agradat moltíssim”, expressa.

“Som una persona enyoradissa del meu entorn i de Pollença”

Tomeu Cifre

La darrera frase del candidat ha provocat que no s’hagi “mogut de la política local”, encara que assegura, que durant aquests 25 anys he tengut “moltes oportunitats”.

“Potser altres em veuen a altres llocs, però jo només em veig dins la política local. No he partit perquè el que em fa feliç és estar al municipi per resoldre les necessitats dels pollencins”.

Tomeu Cifre

Dues dècades dedicades a la política

L’exbatle mai havia tengut especial interès en la política. Però l’any 1997 es va adonar que Pollença venia d’una etapa de govern socialista que, segons ell, “entrava en decadència. Existia una necessitat social de canvi”. Tomeu tenia temps i se li va oferir “l’oportunitat de participar en una proposta de canvi” a la qual va començar a participar de manera activa amb vint-i-sis anys.

Va començar essent el número sis del Partit Popular, el 2003 va encapçalar la llista i a les dues següents eleccions es presentà amb la coalició PP-UMP. El 2015, a causa de “l’oposicionament polític de Bauzá, no combregàvem amb aquella política i vàrem fundar Tots Per Pollença, fins al dia d’avui”, relata.

“Aquestes són les sisenes eleccions a què em present, sempre amb la mateixa il·lusió”

Tomeu Cifre

Pagès de hobby i de professió

Tot i que el pollencí considera que és “difícil tenir hobbies marcats i estructurats quan et dediques a la política municipal”, el seu és la pagesia. Aquesta pràctica ve de família, és la seva “afició i segona professió”. Ho ha viscut des de nin, d’igual manera que la pràctica de la caça.

Li “encanta” anar a la muntanya i es considera un gran coneixedor del terme municipal, “el conec amb molt de detall; tant la part urbana com fora vila”. La mar, pescar i navegar també li genera “pau i tranquil·litat”. Gaudeix de viatjar i conèixer món, considera que l’ajuda a “relativitzar les coses”. Continua, “la gent crítica què fas dins la vida pública i als moments de partir a descobrir món t’ajuda a valorar que està millor o pitjor, reconsiderar els nivells d’exigències, etcètera”.

La coalició Tots Per Pollença – El Pi

Tots Per Pollença i El Pi han decidit anar acompanyats de cara al pròxim 28 de maig per dues qüestions, segons ens explica Tomeu. En primer lloc, lamenta haver tengut “una decepció molt grossa amb les institucions supramunicipals“. Assegura haver demanat “ajuda al Govern i Consell de Mallorca amb temes fonamentals per Pollença” i critica haver-se sentit “ignorats amb projectes tan importants pels pollencins i per l’economia i benefici comú”. “Han elegit prioritzar l’interès polític”, expressa.

“He intentat dur la política amb lleialtat, i amb nosaltres no ho han estat”

Tomeu Cifre

Per altra banda, “El Pi ha estat l’únic partit que ens va donar suport, a més, aquests anys han estat molt participatius i receptius”. Inclou, “així també tenim uns aliats amb la clau -dins l’àmbit autonòmic-”.

Quant a la candidatura Cifre agraeix a “totes les persones que donen la passa de ficar-se dins una llista”. Han format una llista “jove”, ja que creu que “ells són el futur i els hem de donar l’oportunitat de participar en la vida pública; ells prendran les decisions”.

Quatre anys: Aquests i els pròxims

Durant aquesta legislatura “hem estat capaços de gestionar una pandèmia” i també “molts projectes; hem encetat el meló de les problemàtiques a la badia -cosa que altres governs havien amagat davall l’estora-, hem comprat espais públics -Can Villalonga, Capitol, Can Escarrintxo…-, etcètera.

De cara al futur pròxim, volen “tirar endavant polítiques a favor de la ciutadania“. Assegura que hi ha “doblers per fer-ho”. Durant aquests anys, ens explica que “han fet feines per millorar el nostre entorn i economia. Així tenim una societat estructurada i, per tant, millor”.

Predilecció per la vida pública municipal

Treballar a la política és “no tenir un horari, és ser-hi les 24 hores per als ciutadans; cosa de la política local”.

“Professionalment, he renunciat a una carrera funcionarial, he deixat de promocionar i ara probablement tendria un càrrec important. Però m’ha compensat, no em frustra gens i he volgut que fos així”

Tomeu Cifre

Si Tomeu fa una mirada enrere, se sent orgullós. Aquests 25 anys dins el món de la política, dins l’àmbit professional ha “fet moltes coses -accions, obres, etcètera- Jo he contribuït a això… les persones se’n van, però totes aquestes millores queden”.

Més personalment, se sent orgullós dels seus fills, ja que són “el més important” de la seva vida. De 20 i 13 anys, els seus fills sempre l’han conegut com a regidor o com a batle, “es queixen perquè m’atur a saludar molt”, bromeja. “Són els sacrificats de la meva vida pública”.

“La gestió municipal és caòtica, et fa difícil tenir una parella i família convencional, però estic satisfet de totes les persones que han estat devora jo; sempre s’han adaptat i és un fet que els marca molt”

Tomeu Cifre

Amb aquestes reflexions acabam de conèixer el candidat a la batlia de Pollença qui se sent un “enamorat del poble” i no es veu “vivint a altre lloc que no sigui aquest”, conclou.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button