Meteorologia

Els Delta-Aquàrids, què són i quan es poden contemplar

L’estiu és l’època de l’any on amb més freqüència podem contemplar pluges d’estrelles. Els Delta-Aquàrids són cossos celestes que si bé no són tan coneguts com els Perseids (llàgrimes de Sant Llorenç), són molt actives, ja que produeixen fins a 30 meteors per hora. El seu nom prové de la constel·lació d’Aquari, lloc del qual procedeixen. En trobar-se aquesta constel·lació molt lluny de l’hemisferi nord, és en els antípodes com Austràlia i en zones de l’hemisferi sud on poden veure’s amb més claredat, si bé, poden contemplar-se des de qualsevol lloc del món sense necessitat de fer servir cap instrumentació o telescopi, sempre i quan el lloc estigui poc il·luminat, alt, i el cel estigui obert.
Els Delta-Aquàrids arriben sempre a mitjan juliol i duren fins a gairebé finals d’agost. Aquest any però, el seu moment de màxim esplendor se situarà entre les nits del 28 al 31 de juliol.
Per a poder localitzar el punt exacte del cel, n’hi ha prou amb descarregar-se alguna aplicació de les existents i apuntar al cel amb el mòbil. Veurem que el seu naixement se situa prop de l’estel Skat, pròxima a la constel·lació de Pegàs.
Les pluges d’estrelles segons els astrònoms es produeixen quan la terra passa a través dels rastres que va deixant un cometa. En el cas dels Aquàrids, provenen concretament del cometa 96P/Machholz.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button