Meteorologia

Superlluna de maduixa: La darrera superlluna de l’any serà avui vespre

La podrem veure a partir de les 19.39 hores al cel

La tercera i darrera superlluna de 2021 es podrà veure avui vespre (24 de juny) a tot el món. Serà el primer gran esdeveniment astronòmic de l’estiu, just tres dies després del solstici. Segons l’agenda astronòmica de l’Institut Geogràfic Nacional, el satèl·lit entrarà en fase de Lluna plena a les 20.40 hores. L’astre apareixerà en el cel d’Espanya a les 19.39 , i arribarà a la seva màxima lluentor a la 01.40 de la matinada de divendres 25 de juny.

A més de ser una “superlluna ‘, per la seva proximitat a la Terra, el característic d’aquesta lluna, i d’on pren el nom de lluna vermella, serà el seu color vermellós, que es podrà apreciar sense necessitat de recórrer a prismàtics o telescopis.

Per què de maduixa?

El que sigui de maduixa li devem, segons la NASA, a les tribus ameríndies d’Amèrica del Nord, que cridaven així a la Lluna de juny, el mes en què madura aquesta fruita en estat silvestre. El perigeu es produeix una vegada per cada mes lunar, unes 13 vegades a l’any, encara que aquest any ha coincidit amb la fase de pleniluni en només tres ocasions. Així que fins al 22 de març de 2022 no tornarem a veure una altra Lluna igual.

No obstant això, lluna de maduixa no és l’únic nom d’aquesta lluna plena, ja que antigament a Europa se li denominava Lluna d’hidromel o Lluna de mel. La raó d’aquesta denominació prové de la beguda creada per la fermentació de la mel barrejada amb aigua, de vegades amb fruites, espècies, grans i que porta el nom d’hidromel. En aquest sentit, alguns escrits suggereixen que la mel estava madura i llesta per a ser collida cap a finals de juny  coincidint amb les dates d’aquesta lluna plena.

No te la perdis avui vespre!

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button