Meteorologia

La tardor ja és aquí: l’equinocci i els dies acurçats

La tardor ha començat avui a les 15.31 hores

Avui dimarts, a les 15.31 hores ha arrencat la tardor astronòmica. Un terme que procedeix del llatí «Autumnus» i el significat explica «que arriba la plenitud de l’any» en referència al fet que la vegetació arriba a la fase final del seu cicle. El canvi d’estació arriba de la mà d’un esdeveniment astronòmic, l’equinocci, una altra paraula llatina que vol dir «dia igual a nit». En aquest instant passa que el sol, vist des de la Terra, creua l’equador i passa a tenir declinació negativa.

Avui hem entrat en una estació sinònim de trànsit cap al fred de l’hivern. Aquesta època de l’any tindrà una durada de 89 dies i 20 hores, fins al 21 de desembre, que serà el moment en què entrarem a l’hivern. El canvi d’estació no sempre cau el mateix dia, com durant molts anys ens havien ensenyat, sinó que varia entre el 21 i el 24 de setembre. És cert que durant aquest segle sempre s’hi entrarà entre els dies 22 i 23. La tardor més tardana va ser el 2003, el dia 23 a les 12.46 hores, i la més primerenca serà l’any 2096, quan arribarà el dia 22.

L’inici de la tardor és l’època de l’any en què la llargada del dia s’escurça més de pressa, de manera que cada matí perdem més d’un minut de llum respecte al dia anterior, i a la tarda el sol es pon més d’un minut abans. En total, la retallada de llum és de gairebé tres minuts al dia, i ho notem clarament, de setmana a setmana.

La data que més ens afectarà

La data més important de la tardor, que afecta tothom, és el canvi d’hora de l’últim diumenge d’octubre, el dia 25, en què caldrà adaptar els rellotges a l’horari d’hivern. Serà el moment d’endarrerir l’agulla curta: quan siguin les tres, caldrà moure l’agulla a les dues. D’aquesta manera, recuperarem claror a primera hora del matí i en perdrem a la tarda.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X