EconomiaMunicipi

El Govern duplica els ajuts al comerç i obre noves línies de subvencions

Es destinaran prop de 3,5 milions d’euros en ajuts per al petit comerç

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a través de la Direcció General de Comerç, ha reunit la Mesa del Comerç per donar compte dels ajuts al petit comerç que s’atorgaran al llarg d’aquest any 2021. És un exercici en el qual s’han doblat els esforços econòmics i s’han tengut en compte les circumstàncies derivades de la pandèmia que viu el sector.

Així, s’ha passat dels poc més d’1,5 milions d’euros de l’any passat (1.641.780 €) als prop de 3,5 milions per a enguany (3.463.780 €) en ajudes. Mentre el pressupost de la Direcció General de Comerç també es duplica: al 2020 disposava de 2,1 milions i al 2021 disposarà de 3,9 milions.

En aquest sentit, el vicepresident, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que «hem atès les demandes del sector des de l’inici de la pendèmia, tan amb ajudes directes en forma de subvencions com amb ajudes indirectes.

Ajuts directes per valor d’1,4 M€

La protecció i el foment del petit comerç, local, de proximitat i sostenible continua sent una de les apostes clares del Govern. Per això, enguany, la partida destinada a les subvencions directes al comerç detallista i emblemàtic s’ha incrementat en 400.000 euros amb relació a l’any passat. Aquests doblers sumen un total d’1,4 milions d’euros.

El director general de Comerç, Miguel Piñol, ha afirmat que «hem planificat les ajudes molt dirigides a les inversions dels establimets i també per donar una empenta al consum, que és precisament el que ens demanen els comerciants».

També s’amplien tant la subvenció màxima per establiment com la intensitat subvencionable. D’aquesta manera, s’estableix un límit de 9.000 euros per comerç (l’any passat va ser de 8.000 euros) i un màxim subvencionable del 80 % de la inversió feta (el 2020 va ser del 70 %). 

Com a novetat d’enguany, els comerços podran sol·licitar l’ajut per cobrir fins al 20 % de la despesa corrent. A més, a l’hora de tramitar els expedients es valorarà si el comerç sol·licitant està ubicat en una zona que s’hagi hagut de confinar per mor de la pandèmia de la COVID-19.

Aquests ajuts estan destinats a la rehabilitació i a la modernització del petit comerç. Recordem que, en el cas dels comerços emblemàtics, els establiments han de complir amb tres categories establertes. Això és, han de ser arrelats; és a dir, tenir un ofici singular. També han de ser històrics, tenir 75 anys o 50, en casos excepcionals; i comptar amb patrimoni, tenir elements arquitectònics destacats.

Està previst que aquesta convocatòria d’ajuts directes al comerç detallista i emblemàtic de les Illes Balears es publiqui al llarg del primer trimestre de 2021.

1 M€ per a bons comercials

La Conselleria destinarà 1 milió d’euros per a bons comercials. Aquest ajut té com a objectiu el foment del consum i de les compres en establiments detallistes i de proximitat.

Es tracta de bons que es repartiran entre la ciutadania per gastar a les botigues del municipi. El valor i la distribució dels bons seran a càrrec dels ajuntaments. Serà, per tant, cada municipi l’encarregat d’establir el valor del bo, la compra mínima amb la qual es pot bescanviar, així com la gestió i les condicions per fer arribar els bons a la població.

Pla d’ajuts d’acompanyament als sectors afectats per la COVID-19

El sector del comerç també pot accedir als 20 milions d’euros amb què s’ha dotat el fons mixt entre el Govern i els ajuntaments. L’objectiu principal és impulsar ajuts a tots els sectors econòmics afectats per la pandèmia.

En aquest cas, els encarregats de llançar les convocatòries són els ajuntaments i ho hauran de fer al llarg de 2021. Amb aquesta iniciativa conjunta, les aportacions inicials de les convocatòries municipals es dupliquen.

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button
X