Cala Sant VicençMunicipi

Acumulació de barquetes de Sant Pere a Cala Sant Vicenç

La colònia de pòlips ha tenyit les cales i ha deixat una forta olor

Aquest cap de setmana, aquests organismes han tenyit les platges de Cala Sant Vicenç. Tot i que pot semblar una medusa, es tracta d’una colònia pòlips. En general cada colònia mesura menys de set centímetres de llarg, i la base és d’un color blau intens a causa dels pòlips. Aquests pòlips estan units a un disc cartilaginós ovalat de tres a cinc centímetres de diàmetre amb una característica vela triangular que els dóna nom. Aquesta estructura els permet desplaçar-se amb el vent. Les barquetes són organismes pleustònics, és a dir que viuen a la interfase aire/aigua i que són transportades pels corrents marins, el vent i les onades. Amb el temporal d’aquest cap de setmana, han sortit a les platges de la Cala i han causat una forta olor.

La barqueta de Sant Pere és carnívora i s’alimenta generalment del zooplàncton que atrapa amb els tentacles dels pòlips defensius. Com tots els cnidaris, posseeixen cnidocists (cèl·lules urticants especialitzades en defensa i depredació), en principi benignes per als humans. S’ha de tenir en compte que cada persona pot respondre de manera diferent davant les toxines d’aquests organismes, per tant, és recomanable no tocar-los.

No s’han de confondre aquests exemplars amb la caravel·la portuguesa (Physalia physalis). En el cas de la caravel·la portuguesa, a més de ser més gran, en lloc de la vela típica de les barquetes, presenta un flotador ple de gas. A més la Physalia presenta tentacles molt més llargs i molt més urticants.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button