El Consell de Mallorca i l’Associació de Teixidors de Mallorca han formalitzat la sol·licitud per obtenir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) “Tela de llengües de Mallorca”, amb l’objectiu de garantir-ne la seva protecció, promoció i autenticitat. Aquest registre marca l’inici del procés per aconseguir el reconeixement europeu d’un dels productes més representatius del patrimoni cultural i artesanal de l’illa.
Durant els últims mesos, el Consell de Mallorca ha col·laborat amb els tres únics productors de teles de llengües de l’illa, Teixits Riera, Teixits Vicens i Teixits Bujosa, per assessorar l’Associació de Teixidors de Mallorca i preparar la documentació necessària per presentar la sol·licitud. Aquesta serà remesa al Govern de les Illes Balears i al Govern d’Espanya abans de ser avaluada a Brussel·les. Mentrestant, la tela de llengües gaudirà d’una protecció nacional transitòria que assegurarà que els productes autèntics siguin fàcilment identificables i estiguin protegits contra la falsificació.
La IGP garantirà que només els productes elaborats seguint els estàndards establerts puguin utilitzar el nom de “Tela de llengües de Mallorca”. A més, contribuirà a la conservació de tècniques artesanals i servirà com a eina de promoció cultural i turística, ressaltant la connexió d’aquest producte amb la tradició i la història de l’illa.
El Consell de Mallorca serà responsable de verificar anualment el procés de producció per assegurar la seva qualitat i autenticitat. Així, es simplifiquen els tràmits burocràtics i s’evita la creació d’un Consell Regulador.