Municipi

II Fòrum participatiu d'Arrels Marines

Els ciutadans avaluen l'estat i les necessitats de la gestió del litoral

El dijous 27 d’abril va tenir lloc el II Fòrum participatiu de l’associació Arrels Marines, amb la col·laboració de l’organització Save the Med, per a la cura comunitària del litoral de Pollença. L’acte es celebrà al Saló d’actes del Port de Pollença amb una duració d’unes dues hores, començant a les 18:00h.

El fòrum fou coordinat per Cristina Fernández Gil, llicenciada en ciències de la Mar i fundadora de l’empresa “Oceanográfica Divulgación y Ciencia”; una empresa de comunicació i divulgació sobre la ciència Marina nascuda a Gran Canària. Les sessions del Fòrum, tant les anteriors com les següents, són un procés obert al poble. A qualsevol persona, inclús ciutadans que no siguin del municipi.

Essent introduïda la sessió amb diverses dinàmiques de grup per tal d’aconseguir la cohesió i solidaritat entre els participants, s’aconseguí generar un ambient distensió I col·laboració entre l’assistència.

Els congregats, d’edats I procedències diverses inclosos, a títol particular, membres d’algunes formacions polítiques municipals (UMP, TOTS I MÉS), van presentar-se entre la serietat i el compromís per assolir els objectius de la reunió, i els acudits per a relaxar l’ambient i aconseguir fer més amena la jornada.

Un cop duites a terme introducció i presentacions, els membres van dividir-se en taules de treball que tractaren de forma grupal cuatre aspectes fonamentals: l’àmbit sociocultural, l’ambiental, l’econòmico-turístic i el de governança.

El debat sobre governança englobà aspectes com la vigilància cap a la gestió de l’aigua, l’excés d’administracions i competències, la falta de transparència i control urbanístic, la manca de reserves marines, manca de professionals sensibles I competents a les institucions,…

La discussió sobre la temàtica ambiental apuntava cap a la sensibilitat que es té o es legalitza vers la biodiversitat, el fons marí, l’observació i gestió de contaminació, fondejos, pesca,…

Les argumentacions sobre els aspectes socioculturals, cap a la concienciació de la ciutadania, la inacció, la pesca irracional,…

I les disquisicions sobre el sector econòmico-turístic versaven sobre l’existència, vigilància i gestió d’infrastructures com el clavagueram, habitatge, aprofitament d’aigües regenerades, etc.

Acte seguit i havent realitzat cada grup de treball les deliberacions adients per avaluar l’estat de la lesgislació i vigilància existent al municipi sobre cada aspecte, es posaren en comú els resultats, fent pal·lès que encara hi queda molt marge de millora en quant a la supervisió, gestió I actuació respecte de l’estat del litoral.

Les pitjors puntuacions, van endur-se-les els afers ambientals i economico-turístics. Prest disposarem dels resultats analitzats per aquestes associacions.

El fòrum pretén esser una eina participativa oberta a tots els ciutadans, no sols per a contribuïr, mitjançant l’acció i opinió individual, a la millora de les decisions polítiques I de gestió, sinó també per a fer comunitat i estrenyer lligams entre els veïns d’aquest municipi i d’altres, en definitiva, qualsevol persona preocupada pel territori; un bé comú. Per això, a la cloenda s’hi oferí una picada amb refrigeri, temps I espai on parlar del succeït i coneixer-se una mica més.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button