MunicipiNutrició

#SomNutrició: El detectiu del supermercat

Com escollir un bon producte, tenint en compte l'etiqueta?

Text per Andreu Cañellas

Molts cops, quan anem a comprar al supermercat pensem que escollim bons productes i aliments recomanables per a seguir una dieta saludable. Però existeixen diferents factors a tenir present i que s’han de valorar a l’etiquetatge per tal d’entendre els ingredients i la informació nutricional.

Com escollir un bon producte, tenint en compte l’etiqueta?

  1. Els ingredients apareixen en ordre de major a menor quantitat present en el producte. Per exemple, si compram una beguda de civada, aquest hauria de ser un dels primers ingredients (aigua, civada 14%…).
  2. Hem d’evitar comprar productes que tinguin més de 5 ingredients. Com més ingredients contengui, més sintètic serà aquell aliment. Per exemple, quan comprem cereals d’esmorzar, veiem que el llistat d’ingredients és interminable. Per tant, que estem comprant? Blat, civada..? O un aliment manipulat en el qual li han afegit tantes coses que s’ha convertit en un producte sintètic i ultraprocessat? Un altre aspecte no recomanable és comprar cereals que canvien el color de la llet, ja que això vol dir que contenen molts sucres i productes químics.
  3. No recomanable comprar productes que tinguin ingredients estranys, que no sabem el que són i que són impronunciables.
  4. Evitar els productes que inclouen: sucres (sacarosa, glucosa, fructosa, xarop de blat de moro, maltodextrina, dextrina…), sucs concentrats, gomes, mantega, margarina, xarops, farines refinades, olis vegetals refinats, alguns additius, sal… Tots aquests ingredients tenen un efecte perjudicial per a la salut.
  5. No ens hem de deixar endur per la publicitat, els colors, les lletres i les ofertes o l’empaquetatge del producte. Sobretot, anar en cura amb els missatges que trobem en aquests, els fabricants utilitzen com a reclam missatges que fan referència a la salut com “Natural”, “Casolà”, “Baix en…”, “0%”, “Bio”… per fer-nos creure que aquell producte és més saludable del que realment és. Per tant, hem de posar atenció a la lletra petita, ja que la Indústria alimentaria el que vol és que comprem aquests productes.

Hi ha aliments que mai han dut etiqueta, per què ara sí? Per què ara tenim tants dubtes a l’hora de saber si un aliment és recomanable o no?

No necessitem convertir-nos en experts, sinó ser una mica observadors analitzant el que comprem i consumim en el nostre dia a dia. Recordau que sempre és més recomanable comprar aliments frescs com són les verdures, hortalisses, fruites, llegums, peix, carn…

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button