Des del 2017, l’Organització de les Nacions Unides celebra el Dia Mundial dels Llegums per remarcar la seva importància a l’alimentació humana. Aquestes són les llavors comestibles de les lleguminoses i el seu consum és realment beneficiós per a la salut.
La seva utilització és visible a les gastronomies de tot el món, sobretot, a l’Índia i Pakistan, on es superen els 12 kg per habitant en un any. A la dieta Mediterrània, aquest ingredient també és molt freqüent, ja sigui en forma de llentia, cigrons, pèsols, faves tendres, mongeta… Als darrers anys, a més, s’ha defensat la seva utilització en vista de què es tracta d’un aliment sostenible per al medi ambient. El seu cultiu no requereix pràcticament aigua, fixa nitrogen en el sòl i la petjada del C02 és mínima.
El seu cultiu redueix la dependència dels fertilitzants sintètics.
La recomanació nutricional dels metges i especialistes és de tres dies per setmana, ja que el component nutritiu és molt interessant. A més, aporta vitamines i minerals indispensables pel cos. Com són baixes en sodi i greix, però tenen un alt grau de fibra, es recomanen també per reduir el colesterol, controlar el sucre en sang i mitigar malalties com la diabetis, les malalties cardíaques o l’obesitat. Per la dieta vegetariana i vegana també són un bàsic, ja que l’aport de proteïnes és alt (per exemple, 100 gr de cigrons aporten 22 gr de proteïna i 100 gr de llenties, 9,02 gr de proteïna.
Amb tot això, els llegums resulten ser l’ingredient de molts plats exquisits.