EntrevistesEu MollMunicipiTecnologia

Marina Vicens, investigadora pollencina a Texas, USA

Coneixem la vida estatunidenca de la jove i ens endinsam al món de la intel·ligència artificial

La ciència és, etimològicament, un conjunt de coneixements dels principis i les causes obtingudes per mitjà del raonament. Dins aquest món, hi ha molts tipus de ciències i disciplines científiques. En aquest cas, parlarem de la Intel·ligència Artificial (IA).
La IA és un terme que sona a ciència-ficció. Quan s’hi fa referència, molts encara pensen en llibres, còmics o pel·lícules. La realitat és que es tracta d’una part de la informàtica, dedicada al desenvolupament d’algoridmes que permet a una màquina prendre decisions intel·ligents o, si més no, comportar-se com si tingués una intel·ligència semblant a la humana.

Avui coneixem un poquet de na Marina Vicens Miquel, una jove del Port de Pollença. Diferents decisions han fet que el seu present sigui als Estats Units estudiant un doctorat.

Intel·ligència Artificial a la costa de Texas, el Doctorat de Marina

Marina estudia als Estats Units un doctorat en enginyeria informàtica geospacial centrant-se en l’aplicació de mètodes d’intel·ligència artificial pels problemes que hi ha a la costa de Texas.

Concretament, l’objectiu del doctorat de Marina és crear un nou mètode d’intel·ligència artificial que “permeti predir amb 48 hores d’antelació si la platja s’inundarà o no. I, en cas de fer-ho, saber fins a quines coordenades s’inundarà”. La idea és crear un model operatiu que la ciutat Port Aransas pugui emprar a temps real. Treballen a partir de càmeres i sensors que els permeten la “recollida de dades que seran usades com a inputs pel model d’intel·ligència artificial”, explica Vicens.

Aquesta investigació ja ha creat interès al “National Weather Service”, amb qui estan “en contacte” i a diferents ciutats on podria arribar a aplicar-se el model. Tot depèn de l’evolució del projecte i de “si els resultats són bons”. Aquí, podeu un vídeo on Marina surt explicant el projecte a partir del minut 4.38.

“El desenvolupament ple de la Intel·ligència Artificial pot significar la fi de la raça humana”.

Stephen Hawking

Quan li exposam a la mollera l’anterior frase de Stephen Hawking ens parla de la gran inversió que es fa per apostar per “una IA ètica i responsable”. “No em pareix una frase desbaratada, però alhora veig una gran conscienciació dins del món de l’IA per evitar-ho. El món científic és totalment conscient del gran poder de la IA”. A conseqüència, creu que “aviat es crearan regulacions ètiques que limitaran el que es pot fer, mantenint així l’existència de l’espècie humana fora de perill“.

“La IA no pretén prendre el control de la vida ni dominar el món, només vol ser una eina que permeti augmentar la qualitat de vida de la societat. Actualment, ja salva milions de vides amb prediccions d’esdeveniments meteorològics adversos i dins el món de la medicina ajudant a fer diagnòstics precoços”.

Marina Vicens

Tennis, estudis o ambdues opcions?

Des de ben petita Vicens sempre ha estat “molt activa” i ha tengut “molta energia”. Per això, sempre ha estat lligada al món de l’esport. Des dels cinc anys ha practicat tennis, als vuit va començar a competir i als 14 va entrar al Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears. Va ser amb 18 anys quan va arribar la “gran decisió”: estudiar a una Universitat del nostre país i deixar el tennis o anar a USA amb una beca esportiva i estudiant el doble grau d’enginyeria informàtica i matemàtiques. Va guanyar la segona opció, ja que, en aquells moments, “no estava preparada per deixar el tennis”.

Estudiant el doble grau, Marina es va anar introduint dins el món de la investigació, més concretament dins el món de la intel·ligència artificial. “Com més n’aprenia més m’apassionava”, ens diu. Per tant, en acabar el doble grau tenia “clar” que es volia dedicar al món de la investigació. Així, va acabar entrant al doctorat que està cursant actualment.

La vida a USA

Ja fa uns anys que Marina viu a Corpus Christi, a Texas. És una ciutat que li agrada perquè “té mar i em recorda a casa”, ens conta. També destaca del seu lloc de residència les curtes distàncies per arribar on vol, el bon temps o la gran oportunitat que li està donant aquesta experiència per “créixer com a investigadora i madurar com a persona”. Tot i això, li “agrada tornar a casa de tant en tant, per Nadal o estiu”.

“Sempre és agradable tornar a Pollença per desconnectar, veure la família i els amics i gaudir del menjar mediterrani”

Marina Vicens

El paper de la dona a la ciència

Dia 11 de febrer és el Dia Mundial de la Dona i la Nina a la ciència. En una indústria liderada per homes, menys del 30% de les persones que es dediquen a la ciència arreu del món són dones. A més, a camps d’avantguarda com l’IA -al que es dedica Marina- només un de cada cinc professionals són dones (22%), segons explica la ONU.

Vicens opina que aquesta situació “és un fet” així com ho és què a la seva àrea el sou mitjà dels homes estigui “significativament per damunt del de les dones“. Tot i això, afegeix, “poc a poc es veu un canvi que pretén que les diferències entre homes i dones es vagin reduint”.

“Tenc la gran sort d’estar a un laboratori d’investigació que és molt integrador en tots els sentits. Per tant, em sent integrada, respectada i escoltada. Però alhora he de dir que el nostre grup d’investigació està format per quatre investigadors homes i cap dona”

Marina Vicens

A més, l’entrevistada creu que estaria “molt bé” que hi hagués més dones perquè “la manera de prendre decisions de les dones i els homes és diferent per naturalesa”. Concreta dient que no pensa “que un sigui millor que l’altre”, però, està “convençuda de què com més diversitat de tots els tipus hi ha en un grup, més perspectives es poden tenir d’una mateixa situació i es pot arribar a millors decisions“. Per tant, “seria molt positiu per la ciència que hi hagués més dones investigadores”.

La realitat, però, és la que és. Això, pot crear pors a futures generacions. Marina anima a totes les nines que somien amb dedicar-se a la ciència que continuïn amb els seus pensaments. Ens diu que “és important perseguir els nostres somnis siguin quins siguin. Si realment tenim un somni pens que no ha d’importar si t’introdueixes dins una àrea d’investigació que estigui predominada per homes o no”.

“Tot l’esforç que sempre he fet està donant els seus fruits”

La mollera recorda i agraeix cada hora i l’esforç dedicat al tennis, que li van donar l’oportunitat d’anar a estudiar a USA amb una beca. També li suma la seva “inquietud i ganes per aprendre”, que li varen donar l’oportunitat de fer un doctorat formant part d’un dels projectes d’intel·ligència artificial (AI2ES) més importants en l’àmbit nacional. A més, el doctorat li permet aprendre d’investigadors reconeguts a nivell nacional i reflectir-ho a publicacions científiques i presentacions a conferències a Long Beach, Denver, Chicago i Nova Orleans entre d’altres. Per tant, ens conta que està “gaudint moltíssim” del seu dia a dia i “molt orgullosa” del camí recorregut.

No sé què m’oferirà el futur. No sé si em quedaré a USA, tornaré a Espanya o acabaré, per una altra part, del món. L’única cosa que sé és que gaudesc molt investigant i em vull dedicar a això.

Marina Vicens
Mostra més

Articles relacionats

Back to top button