MunicipiNutrició

#SomNutrició: Vitamina D

Una de les vitamines més importants a la dieta

Moltes vitamines s’han de consumir diàriament perquè són essencials per dur a terme diferents funcions dintre de l’organisme. La vitamina D està dintre del grup denominat vitamines liposolubles. Una de les seves principals funcions és la de servir com a vehicle per a absorbir el calci, per tant, és de vital importància pel desenvolupament i creixement dels ossos i per mantenir-los forts.

El seu dèficit en nens produeix raquitisme (ossos deformats i amb retard de desenvolupament) i en els adults produeix osteomalàcia i osteoporosis (disminució de la densitat òssia, es trenquen amb més facilitat). Per això, és de vital importància adquirir els nivells de vitamina D recomanats diaris, sobretot, en nens i persones majors.

Com es por adquirir aquesta vitamina?

  • Aliments d’origen animal: Peix blau (salmó, tonyina, sardina…), fetge, ous (rovell), llet i els seus derivats.
  • Aliments d’origen vegetal. Per la gent vegetariana o vegana, una pauta important seria la ingesta de beguda de soja enriquida amb vitamina D.
  • A través del sol. D’aquí la importància del clima del nostre país: Gairebé tot l’any podem gaudir de sol. En canvi, en molts països del nord, sofreixen dèficits de vitamina D per les escasses hores de sol. Allò ideal és exposar-se uns 15-20 min durant 5-7 dies a la setmana i que ens pegui a les mans, braços, cara i coll.

Text: Andreu Canyellas

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button