MunicipiNutrició

#SomNutrició: Què és el malbaratament alimentari i com reduir-ho

Evitant ¼ de les pèrdues i del malbaratament alimentari es podrien alimentar a 870 milions de persones

Text: Andreu Cañellas

Dins l’àmbit de la nutrició, no tan sols es troben receptes, sinó que hi entren altres aspectes que són molt importants i repercuteixen al nostre dia a dia. En molts casos es poden evitar, per no dir en la majoria: Qui alguna vegada no ha llançat aliments que han caducat o que han quedat oblidats i oberts dintre de la nevera i s’han fet mal bé? Doncs si, avui parlem sobre el malbaratament alimentari, concretament en les llars familiars. Vols conèixer 10 consells pràctics per dur a terme i poder ajudar a evitar-lo?

A Espanya, el malbaratament alimentari prové un 40% del consum d’aliments a les llars familiars, en total cada llar llença 76 kg de menjar a les escombraries (1/2 kg persona-setmana), on al final tenim un càlcul de 7,7 milions de tones d’aliments desaprofitats, sent el sisè país de la comunitat Europea que més aliments malgasta.

Sabies que al món si s’evités ¼ de les pèrdues i del malbaratament es podrien alimentar a 870 milions de persones? Més de les que pateixen subalimentació!

Però, per què és tan importat el malbaratament alimentari a escala global? Els tres conceptes de malbaratament alimentari – medi ambient – canvi climàtic de la mà i estan més relacionats del que ens pensem. Els aliments tenen un cicle de vida en una cadena alimentària, on aquesta comporta la producció de CO₂ a l’atmosfera, la desforestació i la utilització d’aigua perquè siguin produïts. Per tant, si produïm més aliments dels que necessitem perquè no aprofitem els aliments que ja tenim i realitzem un malbaratament d’aquests, estem contribuint a augmentar de forma significativa el canvi climàtic a escala global.

Per produir els aliments que consumeix una persona cada dia,
es necessiten 3.000 L d’aigua.

A continuació, 10 consells per dur a terme en el dia a dia i així intentar evitar al màxim el malbaratament alimentari a les llars familiars. Els quals consten de les 4 R: Reduir, Reutilitzar, Redistribuir, Reciclar.

REDUIR

  • Abans d’anar al supermercat, realitzar un llistat de la compra i planificar els menús setmanals per  evitar la compra massiva d’aliments.
  • Revisar els aliments que hi ha dintre del rebost i de la nevera a l’hora de planificar els menjars que farem durant el dia, per observar els aliments que es poden fer malbé i aprofitar-los.
  • Conservar de manera adequada els aliments. A la tornada del supermercat revisar etiquetes per saber quins aliments han d’anar dins la nevera i quins s’han de congelar. Cada aliment necessita unes condicions perquè no es faci mal bé.
  • Comprar aliments de temporada i km 0 al mercat del teu poble o ciutat.
  • Ordenar els aliments per caducitat. Sempre els que caducaran abans, en el primer lloc, ja que molts cops deixam els productes pel darrere i se’ns obliden.

REUTILITZAR

  • A l’hora de realitzar les menjades, calibrar i pesar els aliments que utilitzarem per així no fer menjar de més i que no sobri.
  • Si a un restaurant ens sobra menjar, demanar un envàs reciclable per emportar-nos el sobrant i l’endemà aprofitar-lo en un àpat o per crear un nou plat amb altres aliments.
  • Si ens ha sobrat menjar, guardar-lo de forma correcta i en el següent àpat introduir-lo per aprofitar els aliments.

REDISTRIBUIR

  • Ajudar a persones mitjançant la donació d’aquells productes que es preveuen que no es consumiran i col·laborar amb entintats benèfiques pròximes.

RECICLAR

  • Separar els residus correctament i fer servir els residus orgànics per fer compost.

Ens ajudes a reduir el malbaratament alimentari?

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button