EconomiaMunicipi

Inverteixes en criptomonedes? Ves alerta amb aquests 5 fraus

Els procediments d'inversió en criptomonedes poden resultar complicats, aquí és quan el ciberestafador s'aprofita de l'usuari

La criptomoneda s’ha convertit en el nou mercat d’inversions que s’està fent camí entre els més joves, i pinta que tal vegada en un futur no massa llunyà, serà la nostra modalitat de compres i transaccions econòmiques, així com vam passar de les pessetes als euros. De fet, la seva regulació ja està sent estudiada en molt estats i la llei antifrau espanyola obligarà els seus ciutadans a declarar a Hisenda tots els diners obtinguts de les criptomonedes.

Ens preguntam ara que hi ha darrere de tanta volatilitat, doncs és un món que per una persona inexperta i principiant, resulta fastidiós comprendre els procediments d’inversió per la quantitat d’informació, de vegades contradictòria, que circula per internet. Aquí és quan els ciberdelinqüents veuen una oportunitat d’estafa.

“Les dades xerren d’un volum excés del criptofrau. I això no és casualitat, van sorgir quan el Bitcoin estava en el seu valor màxim, un fet que és molt atractiu per als criptoestafadors”.

Hervé Lambert

Un informe de la plataforma Chainalysis revela que l’any 2021 el volum de les activitats il·lícites van batre rècord mundial en 14.000 milions de dòlars, un 80% més l’any 2020. De fet, Hervé Lambert, Global Consumer Operations Manager de Panda Security, explica que “Les dades xerren d’un volum excés del criptofrau. I això no és casualitat, van sorgir quan el Bitcoin estava en el seu valor màxim, un fet que és molt atractiu per als criptoestafadors”.

Repassam a continuació les 5 estafes més habituals dels criptoestafadors:

Els sortejos a les xarxes socials

Els estafadors es fan passar per promotors d’una marca o per famosos per a vendre als usuaris la possibilitat d’incrementar els teus guanys a través de les criptodivises. En aquest cas, procedeixen a demanar-te que ingressis una quantitat de doblers determinada a una direcció de cartera que ells et faciliten; el resultat final és que mai més tornes a veu-re aquells doblers i ells desapareixen de les xarxes..

Perquè això no ocorri, intenta cercar el sorteig o la promoció a Google, i si no trobes fonts autoritzades o notícies on ho anunciïn, desconfia. Mira també que estàs en un URL autèntic.

Suplantació d’identitat a Twitter

Els ciberdelinqüents saben de primera mà que Twitter és la xarxa social que més contingut mou i moltes persones estan pendents de les respostes de tuits de famosos i del fil que generen. Per aquesta raó, els estafadors pirategen les contes verificades de perfils no tan coneguts per respondre com a ells els hi convé als perfils de grans celebritats.

“Venedors de fum” a YouTube

Uns dels més exitosos. Et sonen els vídeos on un personatge es ven a YouTube com el nou gurú de les criptomonedes? La majoria de les vegades es tracta d’una trampa; t’expliquen les novetats, tendències o en quines criptomonedes invertir, però a la caixa de comentaris deixen un enllaç amb un tipus de promoció, que és la porta al seu frau.

Per evitar caure, verifica el canal de YouTube, el nombre de subscriptors i els vídeos que té. Has de saber que molts d’ells trien la modalitat del directe per no haver de passar pels filtres de revisió de contingut de la plataforma.

“Catfishing” a Tinder

La tècnica del “catfishing” consisteix a usurpar la identitat d’una altra persona per intentar lligar i aconseguir un propòsit mai bo. Tinder és l’aplicació per excel·lència que trien els estafadors per intentar robar, per tant, si algú fa “match” amb tu i t’intenta vendre la idea d’invertir en una criptomoneda, fes saltar totes les teves alarmes.

Mostra més

Articles relacionats

Back to top button